wielomian
ola: x4 −2x3 +5x2 −2x +4
Jak to rozłozyc?
27 sie 13:24
Hajtowy:
x4−2x3+5x2−2x+4 = (x2+1)(x2−2x+4)
27 sie 13:27
Metis: Siemka
Hajtowy
27 sie 13:28
Hajtowy: No cześć

Od czasu do czasu zaglądam i pomagam
27 sie 13:30
ola: w jaki sposob to zrobic? nie rozumiem
27 sie 13:31
Marcel:
x4+x2−2x3−2x+4x2+4 =x2(x2+1) −2x(x2+1)+4(x2+1)=(x2+1)(x2−2x+4)
27 sie 13:34
Qulka: albo
x4 −2x3 +5x2 −2x +4 =x4 −2x3 +4x2+x2 −2x +4 = x2(x2−2x+4)+1(x2−2x+4) =
(x2+1)(x2−2x+4)
27 sie 13:41
ICSP: x
4 − 2x
3 + 5x
2 − 2x + 4 = x
4 − 2x
3 + x
2 + 4x
2 − 2x + 4 =
= (x
2 − x)
2 + 4x
2 − 2x + 4 = (x
2 − x + y)
2 + (4 − 2y)x
2 + (2y − 2)x + 4 − y
2 =(*)
Δ = (2y − 2)
2 − 4(4 − 2y)(4 − y
2) = −4(2y
3 −5y
2 −6y + 15)
| | 5 | |
Δ = 0 ⇒ y = |
| (dwa pozostałe pierwiastki pomijamy) |
| | 2 | |
(*) = (x
2 − x + y)
2 + (4 − 2y)x
2 + (2y − 2)x + 4 − y
2 =
| | 5 | | 9 | |
= (x2 −x + |
| )2 − x2 + 3x − |
| = |
| | 2 | | 4 | |
| | 5 | | 3 | |
= (x2 − x + |
| )2 − (x − |
| )2 = |
| | 2 | | 2 | |
| | 5 | | 3 | | 5 | | 3 | |
= (x2 − x + |
| + x − |
| )(x2 − x + |
| − x + |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
= (x
2 + 1)(x
2 − 2x + 4)
27 sie 13:44
Mariusz:
Pomysł podany przez ICSP jest dość ogólny jeśli chodzi o równania czwartego stopnia
Na ogół wymaga on rozwiązania trzeciego stopnia
ICSP mógłbyś pokazać że rozwiązanie równania czwartego stopnia
na ogół wymaga rozwiązania równania trzeciego stopnia
Równanie trzeciego stopnia da się ominąć tylko w pewnych nielicznych przypadkach szczególnych
28 sie 14:55