równanie symetralnej
olga6262: Proszę wszystkich o pomoc

Nie potrafię tego rozwiązać, bo zapomniałam jak to się robi. Mogę prosić o rozwiązanie zadania
z wytłumaczeniem krok po kroku jak się je robi ? PROSZĘ.
1. Wyznacz równanie symetralnej odcinka AB, jeśli A(−4,5) B(6,1)
27 sie 12:30
27 sie 12:33
olga6262: Mam obliczone już a i b.
a=−25
b=135
27 sie 12:33
Qulka: a to co na niebiesko przekierowuje do odpowiedniego wzoru
27 sie 12:34
ICSP: Napiszę Ci schemat :
A(x
a , y
a) , B(x
b , y
b)
1. Wyznaczasz współczynnik kierunkowy prostej AB ze wzoru :
| | yb − ya | |
współczynnik kierunkowy = a = |
| |
| | xb − xa | |
2. Wyznaczasz środek odcinka AB :
| | xa + xb | | ya + yb | |
S = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
3. Wyznaczasz współczynnik kierunkowy symetralnej :
4. Piszesz równanie symetralnej:
gdzie niewiadomą b wyznaczysz podstawiając współrzędne punktu S.
27 sie 12:36
jc: A co będzie w przypadku, kiedy xa=xb lub ya=yb ?
27 sie 13:00