Funkcja kwadratowa-wzor iloczynowy
Macko z Bogdanca: Mam taka zagwostke.... Mam podac wzor f. kwadratowej z kanonicznej na iloczynowa.
(o ile to mozliwe bez wyznaczania ogolnej)
I mam przyklad typu: f(x)=2(x−3)2+4
widzimy ze a>0 i q>0 czyli wiadomo ze nie ma miejsc zerowych...
liczymy delte to samo −32<0
Ale robie dalej... wykonuje to w ten sposob:
f(x)=2(x−3)2+4
=2[(x−3)2+2]
=2[(x−3)2+(√2)2]
=2(x−3+√2)2=2(x−3+√2)(x−3−√2) to co ja wlasciwie tutaj otrzymuje?
niby forma iloczynowa ale nie moze nia byc bo taka nie istnieje... Chyba ze popelniam jakis
blad w rachunkach
27 sie 01:12
6latek : y=a(x−x−1)(x−x2)
macko co wstwisz za x1 i x2 jesli miejsca zerowe nie istniej a?
27 sie 01:26
6latek : A tak poza tym a2−b2≠a2+b2
27 sie 01:29
Macko z Bogdanca:
A propos, ten przyklad jest dobrze?
f(x)=−9(x+2)2+36
f(x)=−9[(x+2)2−4]
f(x)=−9[(x+2)2−22]
f(x)=−9(x+2−2)2=−9(x+2−2)(x+2+2)
f(x)=−9x(x+4) ?
27 sie 02:00
6latek: A skąd ja mam to wiedzieć? I w ogole co mnie to obchodzi
27 sie 02:08
Macko z Bogdanca: Maciu

?
27 sie 02:12
6latek: 
Mysl Macko tam jest blad
27 sie 02:14
Adam: Żle
27 sie 02:17
Macko z Bogdanca: Kurde to nie wiem... ten przyklad f(x)=−9(x+2)2+36 mam w odpowiedzach dobrze tez wynik wynosi
−9x(x+4)
a w ksiazce wyjasnione jes to tak samo
27 sie 02:21
Janek191:
f(x) = − 9*[(x + 2)2 − 22] = − 9*[(x + 2) − 2]*[(x + 2) + 2] = −9*x*( x + 4)
27 sie 07:31
6latek : No masz Ci los .
Eta Ty psotniku
27 sie 09:12
Macko z Bogdanca: Eta to ktoś się podszywa po 6latka dwie pierwsze odpowiedzi są jego, reszta nie
27 sie 11:59