Przedstaw wielomian W(x) w postaci iloczynowej.
Nin9: W(x)= x3+4x2+x−6
26 sie 20:37
Janek191:
W(−2) = 0
Podziel przez x + 2
26 sie 20:40
Janek191:
( x3 + 4 x2 + x − 6) : ( x + 2) = x2 + 2 x − 3
− x3 − 2 x2
−−−−−−−−−−−−−
2 x2 + x
−2 x2 − 4 x
−−−−−−−−−−
− 3 x − 6
3 x + 6
−−−−−−
0
więc
W(x) = (x + 2)*( x2 + 2 x − 3) = ( x + 2)*( x + 3)*(x − 1)
26 sie 20:43
Nin9: Po dzieleniu wychodzi x2+2x−3. Skąd ten pomysł na dzielenie? O tym ze dla −2 wielomian jest
równy zero wie Pan z twierdzenia o pierwiastkach wymiernych ?
26 sie 20:53
6latek : nawet calkowitych
26 sie 20:56
Nin9: Połączenie twierdzenia i pierwiastkach i twierdzenia Bezouta. Matma rozszerzona....
26 sie 21:02
Nin9: Są jeszcze jakieś sposoby na przedstawienie wielomianu w postaci iloczynowej oprócz tego i
podstawowych tj, delty,grupowania wyrazów,wzórów skróconego mnozenia i wyciagania wspolnego
czynnika ?
26 sie 21:04
6latek : Mysle ze te sposby wystarcza do liceum
26 sie 21:05
Nin9: Chodzi mi dokładnie o mature rozszerzona z matematyki. Swoją drogą wpisują tutaj ludzie zadania
ze studiów czy tylko szkoła srednia? Bo jak patrze na niektóre zadania to nie wiem jak ja to
mam zdac XD
26 sie 21:09
Jack: tutaj poziom od gimnazjum do studiów
26 sie 21:11
6latek : oczywiscie z eniektore zadnia to pozim studia i ich nie ruszysz na razie .
Ucz sie sumniennie to zdasz be z problemu
26 sie 21:11
Janek191:
26 sie 21:19