Wyznacz a i b, tak aby wielomiany...
w_chmurach: Hej

Jutro czeka mnie klasówka z wielomianów i obawiam się, że nie podołam...
Wyznacz a i b tak, aby wielomiany W(x) * F(x) = H(x)
W(x) = 2x
2 − x + 5
F(x) = ax + b
H(x) = −2x
3 + 7x
2 − 8x + 15
6 sty 22:48
paziówna: ojejciu. po porstu wymnażasz

(2x
2 − x +5)(ax+b) = −2x
3 + 7x
2 − 8x +15
wymnóż nawiasy. uporządkuj współczynniki. porównaj ze wsp. z wielomianu H.
6 sty 23:01
paziówna: tzn.
2ax
3 + ( −a + 2b)x
2 + ( 5a − b)x + 5b = H(x)
porównujesz:
2a = −2 ∧ −a + 2b = 7 ∧ 5a − b = −8 ∧ 5b = 15
z pierwszego warunku wychodzi: a = −1
z ost. warunku: b = 3
sprawdzasz w tych środkowych, czy zachodzą równości(wszystkie równania muszą być spełnione,
inaczej nie ma takich liczb, które spełniają warunki w zadaniu)
drugie równanie: 1 + 6 = 7 super, jest ok
trzecie równanie: −5 − 3 = −8 super, jest ok
Twoje szukane liczby to a = −1 i b= 3
6 sty 23:05
w_chmurach: Dzięki
6 sty 23:15
paziówna: żaden problem. mam nadzieję, że problem choć trochę został rozjaśniony

i powodzenia na
sprawdzianie!
6 sty 23:16