zespolone
xaxa: 5x3+11z2+11z+5=0
jak rozwiazac?
26 sie 20:04
Janek191:
Popraw zapis
26 sie 20:10
Jack:
5x3 + 5 + 11z2 + 11z ?
iksy i zety tam sa?
26 sie 20:10
Janek191:
5 z3 + 11 z2 + 11 z + 5 = 0
z = − 1
bo
− 5 + 11 − 11 + 5 = 0
Dzielimy przez z + 1
26 sie 20:16
Jack:
5z3 + 5 + 11z2 + 11z = 0
(z+1)(5z2 +6z + 5) = 0
26 sie 20:17
6latek : Widac ze to jest rownanie symetryczne
Nie rozwiazywalem takich
ja bym zrobil podstawienie
| | b | | b | |
jesli w rowniu jest x to z=x− |
| a jesli z to x= z− |
| |
| | 3a | | 3a | |
dpoprowadzil do postaci x
2+px+q=0 a to rownanie juz potrafisz rozwiazac
26 sie 20:17
6latek : Troche bym zagmatwal
26 sie 20:19
6latek : 5z
2+6z+5 =0
Δ= 36−100=−64<0
√−64= ±i8
26 sie 20:33
Mariusz:
Co do tej nazwy wielomian symetryczny to można je pomylić z wielomianem symetrycznym
wielu zmiennych Kiedyś gry chciałem jednego zapytać o wielomiany symetryczne to też
myślał o takim wielomianie jak tutaj
Wielomian jest symetryczny jeśli po dowolnej permutacji zmiennych
otrzymamy wielomian równy wyjściowemu wielomianowi
4 wrz 14:26