Ekran komputera i kursor
Twojnick: Ekran komputera jest prostokatem o rozmiarach 1920x1200 pikseli.
Kursor jest plamka o rozmiarze 1x1 piksel i w chwili poczatkowej
znajduje sie w lewym dolnym rogu ekranu. Co sekunde kursor dokonuje
skoku o 7 pikseli w góre i o 7 pikseli w prawo, przy czym, jesli
znajdzie sie zbyt blisko brzegu by wykonac pełen skok, to przeskakuje
przez przeciwległa krawedz ekranu. Czy nastapi taka chwila,
w której kursor znajdzie sie w prawym górnym rogu ekranu?
Jesli tak, to kiedy nastapi to po raz pierwszy?
26 sie 17:26
Elektrodzianin: Zasilacz z czarnej listy, zamykam temat.
26 sie 18:57
Twojnick: Dziwne, bo nadal moge pisać.
26 sie 22:49
Twojnick: Chyba za trudne zadanie na to forum
27 sie 22:01
an: nigdy
28 sie 10:23
Twojnick: Zła odpowiedź
28 sie 10:46
Krzysiek58: Istnieje pewnie takie zwierze jak forum informatyczne .
Tam napisz to zadanie
28 sie 10:52
Saizou :

jak rozumiem ten przeskok to coś takiego
pusta kropka przed skokiem, a zakolorowana po skoku
28 sie 10:53
Twojnick:

Tak wygląda rysunek do zadania
28 sie 10:59
jc: Czy istnieje t, a jeśli tak, to ile wynosi, takie, że
1920 | 1+t*7
1200 | 1+t*7
Teraz łatwiej?
28 sie 11:20
jc:
1920 a = 1 + 7 t
1200 b = 1 + 7 t
1920 a = 1200 b
1920 = 24*8
1200 = 24*5
a = 5 p
b = 8 p
(jaka proporcja? 1, 1, 2, 3 ,5, 8, F5/F8, jak w moim pierwszym komputerze)
9600 p = 1 + 7t
Wydaje mi się, że najmniejszym dodatnim rozwiązaniem jest t = 6857.
28 sie 12:11
Twojnick: Nie do końca rozumiem to zadanie, czemu mamy 1920a=1+7t, a nie 1920a=7t
skoro zaczynamy w punkcie (0,0). Mógłbym prosić o obszerniejsze wyłumaczenie?
28 sie 13:43
jc: Jeśli zaczynamy w punkcie (0,0) to powinniśmy skończyć w punkcie (1919,1199).
Tak zrozumiałem treść zadania.
28 sie 13:48
Twojnick: W takim razie równie dobrze mógłbym napisać tak?
1919a=7t
1199b=7t
28 sie 13:51
Twojnick: Czy chodzi o to, że zaczynamy w punkcie (1,1) a kończymy w (1919,1199)
28 sie 13:52
Jerzy: Nie
28 sie 14:08
jc: Jeśli lewy dolny piksel ma współrzędne (0,0), to prawy górny ma współrzędne (1919,1199).
Jeśli lewy dolny piksel ma współrzędne (1,1), to prawy górny ma współrzędne (1920,1200).
To kwestia umowna, nie ma znaczenia dla odpowiedzi,
28 sie 14:09
Jerzy: To takie trudne?
28 sie 14:10
Jerzy: No pytam się

!
28 sie 14:15
daras: Jurek wypij melisę
28 sie 15:22
Twojnick: Tak, to jest takie trudne
28 sie 15:31
Twojnick: Jerzy skoro takie łatwe to może wytłumaczysz?
30 sie 21:50
Twojnick: Gdzie jesteś?
1 wrz 13:32