podzielnosc
6latek : Udowodnij ze przy n calkowitym nieujemnym liczba 33n−26n−1 jest podzielna przez 169
Wskazowka zastosuj metode indukcji matematycznej
Wiem nna zcym ta metoda polega ale nie wiem jak zapisywac te postacie licz
wezmy dla n=1
l= 33−26−1=0 i to jest prawda bo zero jest podzielne prze 169
Tak samo bedzie gdy n=0 bo wtedy dostane 30−0−1=0
teraz jak to dalej nzapisac dla n+1 ?
26 sie 16:35
jc: Pozostało do pokazania, że
jeśli 169 | 33n − 26n − 1, to 169 | 33(n+1) − 26(n+1) − 1.
26 sie 16:40
6latek : czyli mysle ze jesli jest podzielna przez 169 to bedzie mozna ja zapisac tak
33n−26n−1= k*169 (bo musi sie dzielic bez reszty i bedzie to zalozenie . Dobrze ?
no to Teza > 33( n+1) −26*9n+1)−1 czemu to sie rowna ? Tutaj nie wiem
26 sie 16:43
6latek : Czesc
jc
26 sie 16:47
Janek191:
Założenie indukcyjne
27n − 26 − 1 = 169 k to 27n − 1 = 169 k + 26 n
27n+1 − 26*(n +1) − 1 = 27*27n − 26 n − 26 − 1 = 27*27n − 26 n − 27 =
= 27*( 27n − 1) − 26 n = ( z założenia indukcyjnego )
= 27*(169 k + 26 n) − 26 n = 169 k*27 + 27*26 n − 26 n =
= 169* 27 k + 4*169 n = 169 *( 27 k + 4 n) − liczba podzielna przez 169
itd.
26 sie 16:48
Janek191:
Tam w I wierszu zgubiłem n

Powinno być
27
n − 26 n − 1 = 169 k to 27
n − 1 = 169 k + 26 n
26 sie 16:50
6latek : jesli znowu przyjme ze to jest rowne
33(n+1)−26(n+1)−1=p*169 gdzie p∊N to licze
33n*27−26n−26−1= 33n(26+1)−26n−26−1= (33n−26n−1)+26(33n−1 = k*169+26(33n−1)
bo przyjalem zalozenie ze 33n−26n−1= k*169
Teraz 33n−1= (33n−26n−1)+26n=k*169+26n= 13(13k+2n)
Teraz mozemy zapisac ze L= k*169+2*13*13(13k+2n)= 169(27k+4n)= p*169
Jesli przyjalem oznaczenia dobre to powinno byc dobrze .
26 sie 17:06
6latek : dzien dobry
Janek 191 
dziekuje CI

Ty to napisales prosciej
26 sie 17:09
Janek191:
Cześć 6latku.
26 sie 18:31
Metis: jc czy ty jesteś fizykiem?
26 sie 18:45
6latek : czesc Metis
Z tego co pisal jc to tak
26 sie 18:47
Metis: Cześć
6latku 
Dzięki
26 sie 18:51