Rozwiąż w liczbach całkowitych
Kma.: Bardzo proszę o pomoc:
Rozwiąż w liczbach całkowitych równanie: 1x + 1y = 1 − 1xy
Nie rozumiem, co znaczy "w liczbach całkowitych", moze wtedy bym ruszyła.
6 sty 22:47
Godzio:
y+ x = xy −1
y−xy = −x−1)
y(1−x) = −x+−1)
| | −x−1 | | −x+1 −2 | | 2 | |
y= |
| = |
| = 1 − |
|
|
| | 1−x | | 1−x | | 1−x | |
| 2 | |
| => ten wyraz musi być całkowity więc mianownik musi być ≤2
|
| 1−x | |
i 1−x ≠ 0 => x≠1
x=−1
y=1−1 = 0
x=0
y=1−2 = −1
x=2
y=1−(−2) = 3
x=3
y=1−(−1) = 2
6 sty 22:52
Godzio: końcówka działań
y−xy = −x−1
y(1−x) = −x−1
6 sty 22:53
Kma.: skąd się wzięła tam ta 2 w 5 linijce
6 sty 23:08
Godzio:
| | −x−1 | | 1−x −1 −1 | | 1−x | | 2 | | 2 | |
t= |
| = |
| = |
| − |
| = 1− |
| |
| | 1−x | | 1−x | | 1−x | | 1−x | | 1−x | |
6 sty 23:09
Kma.: czyli rozwiązaniem (skoro kazali rozwiązać) jest:
i do tego sprawdzenie dla poszczególnych x−ów czy faktycznie wychodzą liczby całkowite?
6 sty 23:20
Papillon trochę się nie zgadza:
14 sty 22:50