Problem polega na różnicy w moich wynikach a wynikach z odpowiedzi
(raczej wątpę, że jest błąd w książe)
Czy znajdzie się ktoś na tyle mądry i pomocny aby pomógłby mi znaleźć błędy w moich
obliczeniach?
1)
iz2 + (5i−3)z−10−2i=0
Mi wychodzi końcowy wynik
2i oraz −5+i
a w odpowiedzich jest
−2i oraz −5−i
2)
iz2 +2√5z −12=0
Mi wychodzi
2+(3−√5)i oraz −2+(−3−√5)
a w odpowiedziach jest
2+(−3+√5i oraz −2+(3+√5)
| −5i+3−1−5i | ||
z1= | =−5−i | |
| 2i |
| −5i+3+1+5i | ||
z2= | =−2i | |
| 2i |
| 2√5i−6i+4 | 2√5i+6i−4 | |||
z1= | lub z1= | |||
| 2 | 2 |
Już wiem gdzie błąd