Znajdź ilosc liczb
JanuszMatematyki: Ile jest liczb czterocyfrowych, które nie sa podzielne przez zadna liczbe pierwsza
mniejszą lub równą 5.
26 sie 14:53
JanuszMatematyki: Udało mi się policzyć, ale nie wiem czy dobrze
2=>4999−499=4500
3=>3333−333=3000
5=>1999−199=1800
6=>1666−166=1500
10=>999−99=900
15=>666−66=600
30=>333−33=300
Czyli ilość liczb, które nie są podzielne przez żadną liczbe pierwszą mniejszą lub równą 5:
8999−(4500+3000+1800−1500−900−600−300)=8999−6000=2999
Ktoś powie czy dobrze, a jeśli nie to jakie błędy?
26 sie 15:14
jc: Prawidłowy wynik to 2400.
26 sie 15:29
JanuszMatematyki: W takim razie co robię źle kolego?
26 sie 15:38
jc: 9000 − 4500 − 3000 − 1800 + 1500 + 900 + 600 − 300 = 2400
26 sie 15:47
JanuszMatematyki: Dzięki, mógłbym prosić o wytłumaczenie krótkie?
26 sie 15:50
Mila:
Liczby podzielne przez 2 (A) lub 3 (B) lub 5 (C)
"Rachunek zbiorów"
|A∪B∪C|=|A|+|B|+|C|−|A∩B|−|A∩C|−|B∩C|+|A∩B∩C|
|A∪B∪C|=4500+3000+1800−1500−900−600+300=6600
9000−6600=2400
26 sie 16:06
JanuszMatematyki: Dziękuje Mila
26 sie 17:18
Mila:
26 sie 17:22