Pole trapezu
Kasia: Dany jest trapez, gdzie A(2,4) B(5,10) c(−6,18) D(−10,10). Oblicz pole tego trapezu. Policzyłam
długości wszystkich boków, ale wychodzą duże liczby pod pierwiastkami. Proszę o pomoc
26 sie 14:02
Jerzy: W czym masz problem?
26 sie 14:09
Kasia: Wyszły mi długości boków 45,180,185,320 wszystkie pod pierwiastkiem. Mam problem z wyznaczeniem
wysokości
26 sie 14:11
Kasia: He druga Kasia
26 sie 14:11
Jerzy: A od czego jest kalkulator?
''przybliżenia'' mówi Ci to coś
26 sie 14:13
Kasia1: To ja może zmienię na Kasia1, żeby się ni myliło ( ja jestem autorką pytania

)
26 sie 14:13
Kasia1: To jest zadanie kodowane, więc nie wiem, czy przybliżenia mi nie zmienią wyniku
26 sie 14:14
Jerzy: Jakie? nie ma A B C D?
26 sie 14:14
Kasia1: Nie, zadanie z kodowaną odpowiedzią czyli muszę zakodować cyfrę setek, dziesiątek i jedności
wyniku
26 sie 14:15
Kasia1: Przy takich zadaniach na maturze nie liczy się rozwiązanie, tylko zakodowana odpowiedź. Można
dostać 0 albo 2 punkty
26 sie 14:16
Jerzy: Znasz podstawowe działania na pierwiastkach?
26 sie 14:16
Kasia1: Oczywiście, że znam, ale mi to zadanie nie wychodzi
26 sie 14:17
Jerzy: Dobrze,to pomału.... w któym momencie się gubisz?
26 sie 14:18
Kasia1: | | √320−√45 | |
Przy wyznaczeniu h. Z Pitagorasa wychodzi, że h2=√1802−( |
| )2 |
| | 2 | |
26 sie 14:22
Jerzy: h=√90 dalej przepisz bez zmian dwójki się skrócą
26 sie 14:25
Kasia1: Jak wyliczyłeś to h ? Podnosiłeś wszystko do kwadratu ?
26 sie 14:27
Jerzy: no
26 sie 14:28
Jerzy: Sam już nie wiem,ja jestem nauczycielem dzieci ze szkoły podstawowej 4−6......
może ktoś inny się wypowie
26 sie 14:28
Kasia1: Jak tak robiłam, to mi wyszło coś innego

Może mam jakiś błąd w obliczeniach
26 sie 14:29
Jerzy: Sprawdź
26 sie 14:29
Kasia1: Ok, w każdym razie dziękuję za pomoc
26 sie 14:29
Jerzy: Ale,zaraz chwileczka momencik, czy aby napewno skorzystałaś z twierdzenia sinusów dobrze?
26 sie 14:31
Kasia1: Nie korzystałam z tego twierdzenia
26 sie 14:32
Kasia1: Boki obliczyłam ze wzoru na długość odcinka
26 sie 14:33
Jerzy: Hmm... Z własnego doświadczenia wiem,że łatwo o pomyłke korzystając ze wzoru na długość
odcinka,,,
26 sie 14:34
Kasia1: Sprawdzałam to, wydaje mi się, że wszystko jest ok. Ehhh sama już nie wiem

Może jednak
wakacje nie są odpowiednia porą na robienie zadań
26 sie 14:36
Jerzy: Nie wiem,dlaczego tak bardzo zależy ci na zrobieniu tego zadania?
26 sie 14:37
Jerzy: jak odpiszesz,to napisze ci pełne rozwiąznie i napisze też,w którym momencie masz błąd
26 sie 14:38
Kasia1: Tak już mam, jak juz coś zacznę to lubię to skończyć
26 sie 14:38
Jerzy: Aha,to teraz zgodnie z moją obietnicą opowiem gdzie jest błąd
26 sie 14:40
Kasia1: Będę wdzięczna
26 sie 14:41
Jerzy: to zadanie ma nieskończenie wiele rozwiązań i tyle w temacie
teraz brawa i oklaski dla Jerzego

Wyręczyłem cię z zadania,możesz czuć się wyzwolona,a
teraz
wypjerdalaj na dwór na rower,cieszyć się z życia,póki zdrowa jesteś i młoda
26 sie 14:41
Kasia1: Hahah dzięki

Na rowerze juz dzisiaj byłam, a matura już w maju, więc chyba zrobię kilka
innych zadań. Bardzo ci dziękuję za poświęcony mi czas
26 sie 14:44
Jerzy: nie,ma za co

z takim podejśćiem na 100% zdasz mature, pisze ci to sam ''nauczyciel''
wielu uczniów zaczyna nauke przed maturą dopiero kilka tygodni przed maturą i daje rade,więc
możesz być spokojna
POWODZENIA
26 sie 14:46
Kasia1: Dziękuję

Zaczynam powtórki już teraz, bo nie chcę tylko zdać, chcę mieć jak najlepszy wynik
26 sie 14:47
Jerzy: To zobaczymy,czy masz szanse na jak najlepszy wynik

Ile jest cyfr trzycyfrowych parzystych?
26 sie 14:48
Jerzy: *licz
26 sie 14:48
Jerzy: *liczb
26 sie 14:48
Kasia1: To kombinatoryka, prawda ? To dopiero przede mną
26 sie 14:50
Kasia1: Mogę się mylic, ale czy odpowiedź to 450 ?
26 sie 14:52
Jerzy: Hmm,rozumiem,ale widzisz póki co tego na maturze jest najwięcej statystyka kombinatoryka,
nie są to łatwe tematy,ale to zadanie jest akurat proste,jeśli chcesz moge ci je w prosty
sposób wytłumaczyć,wystarczy tylko kartka i długopis (nawet nie trzeba chęci bo to zadanie
naprawde proste
26 sie 14:53
Kasia1: Wszystkich jest 900, a parzystych jest połowa czyli 450. Tak ja to rozumiem, choć pewnie są
inne bardziej mądre sposoby na to
26 sie 14:54
Jerzy: Dobrze,ale nie o taki tok rozumowania mi chodzi,bo w ciut trudniejszych zadaniach się pogubisz
26 sie 14:56
Kasia1: Innego toku rozumowania nauczę się w tym roku, spokojnie
26 sie 14:57
Jerzy: to ja cie naucze w minute
narysój trzy kreski na kartce
odpowiednio 1 kreska = 1 cyfra 2 kreska=2 cyfra i 3 cyfra= ostatnia cyfra
żeby liczba była parzysta na ostatniej kresce(cyfrze) musi być albo 0,2,4,6,8 (parzysta cyfra )
czyli na ostatnią kreske wpisujesz 5 (bo tyle jest możliwośći)
pierwsza i druga kreska nie ma w tym zadaniu znaczenia,tylko pamiętaj że na pierwszej kresce
nie możesz umieśćić 0 ( chyba wiesz czemu to mamy na pierwszej kresce (1,2,3,4,5,6,7,8,9
= 9 możliwośći
na drugiej kresce już może być 0 to masz 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 = 10 możliwośći
na koniec mamy tak 9*10*5= wynik
26 sie 15:01
Kasia1: Jakie to proste

Dziękuję za tę mini lekcję, przyda się
26 sie 15:03
Jerzy: to teraz oblicz tym sposobem ile jest liczb trzynastocyfrowych parzystych ,
no chyba że potrafisz zrobić to w głowie
26 sie 15:03
Kasia1: 45*1011
26 sie 15:05
Jerzy: To ile to jest

?
26 sie 15:06
Kasia1: 4500000000000
26 sie 15:06
Jerzy: To może na koniec,dam ci zadanie które na 100% będzie jako zadanie otwarte z kombinatoryki
w przyszłym roku,wiem co pisze
26 sie 15:07
Jerzy: Oblicz ile jest liczb naturalnych pięciocyfrowych, w zapisie których nie występuje zero, jest
dokładnie jedna cyfra 7 i dokładnie jedna cyfra parzysta.
weź to sobie prosze poważnie do serca,bo duża szansa,że to będzie jako zadanie nr 34 za 4
punkty
26 sie 15:10
Kasia1: Wyszło mi 320 ( 4*1*5*4*4)
26 sie 15:13
Janek191:
A = ( 2, 4)
B = ( 5, 10)
C = ( − 6, 18)
D = ( − 10, 10)
→
AB = [ 3, 6 ]
→
DC = [ 4, 8 ]
Boki AB i CD są równoległe − podstawy trapezu.
I A B I =
√32 + 62 =
√45 = 3
√5
I CD I =
√42 + 82 =
√80 = 4
√5
Prosta AB
y = 2 x + b
4 = 2*2 + b ⇒ b = 0
y = 2 x
=====
lub
2 x − y + 0 = 0
===========
Odległość punktu D = ( − 10, 10 ) od pr AB:
| | I 2*(−10) − 1*10 + 0 I | | 30 | |
h = |
| = |
| = 6√5 |
| | √22 + (−1)2 | | √5 | |
Pole trapezu
| | 3√5 + 4√5 | |
P = |
| *6√5 = 7√5* 3√5 = 105 |
| | 2 | |
=====================================
26 sie 15:15
Kasia1: Dziekuję bardzo

Już wiem, gdzie zrobiłam błąd...w zeszycie, w którym to robię przepisałam
źle dane
26 sie 15:18
Jerzy: źle,wracaj do kombinatoryki
26 sie 15:19
Kasia1: 256
26 sie 15:22
Janek191:
II sposób:
P = ( 5 − (−10))*(18 − 4) − 0,5*(5− 2)*(10 − 4) −0,5*( 5 + 6)*8 − 0,5*4*8 − 0,5*12*6 =
= 15*14 − 9 − 44 − 16 − 36 = 210 − 105 = 105
26 sie 15:24
Jerzy: może,weź kartke długopis narysój te 5 kresek i będziemy krok po kroku działać,jeśli ci zależy
oczywiśćie
26 sie 15:24
Jerzy: 256 oczywiśćie źle
26 sie 15:25
Kasia1: Z jakiego to wzoru ?
26 sie 15:25
Jerzy: chodzi o kombinatoryke?
26 sie 15:27
Kasia1: Jerzy, na jednym miejscu jest jedna mozliwość−7, na drugim ma być parzysta (2,4,6,8)− 4
możliwości, na pozostałych mają byc nieparzyste oprócz 7 (1,3,5,9) czyli również 4 możliwości.
Gdzie w takim razie robię błąd ?
26 sie 15:28
Kasia1: Pytanie o wzór było do Janka191 do drugiego sposobu
26 sie 15:28
Jerzy: Spokojnie, nie ma na to wzoru weź prosze kartke długopis narysój te 5 kresek i krok po kroku
tobie to objaśnie,oczywiśćie to co piszesz jest wszystko źle
26 sie 15:29
Jerzy: To,że na jednym miejscu występuje 7 NIE ZNACZY,że jest tylko 1 siódemka
siódemka może być równie dobrze na miejscu nr 2 nr 4 nr 5 ,,,,
rozumiesz?
możemy ją zapisać więc na 5 sposobów
26 sie 15:31
Kasia1: ok, rozumiem, zapomniałam o tym. Więc 5*4*4*4*4*4=5120
26 sie 15:33
Jerzy: chyba naprawde bedziesz miec dobry wynik na tej maturze
26 sie 15:34
Kasia1: Zrobię wszystko co w mojej mocy

PS: Jestes dobrym nauczycielem
26 sie 15:35
Jerzy: Dzięki

,ale martwi troche,że nie wpadłaś na to od razu...
dobrze by było postawić jednak teraz na te ciągi ,prawdopodobieńśtwo i kombinatoryke
naprawde tego jest z roku na rok coraz to więcej
26 sie 15:37
Kasia1: Prawdopodobieństwo i kombinatoryka dopiero jakoś za miesiąc, więc na razie się tym nie
zajmowałam, bo uznałam, że to bez sensu, żebym się tak uczyła do przodu. Może dlatego na to
nie wpadłam, bo robię zadania już od jakiś 3,5 godzin, więc już jestem troche tym zmęczona

A poza tym słoneczko za mocno przygrzewa, a siedzę na tarasie, więc trochę za ciepło
26 sie 15:40
Jerzy: Aha i na tym forum też jest jeszcze jeden ''Jerzy'' ale to taki kretyn

więc nie zwracaj na niego uwagi....
ja zawsze jestem skory do pomocy ,ten drugi Jerzy może mieć niebieski nick....,ja mam czarny
przeglądałaś arkusz matury poprawkowej ? może odpocznij teraz...
wydrukuj go i wieczorem zrobisz,zobaczysz ile byś miała %, i nad czym jeszcze muszisz pracować
26 sie 15:44
Kasia1: Ok, będę uważać na tego drugiego

Ja mam różne nazwy, właściwie za każdym razem nazywam się
inaczej

Arkusz planowałam jutro obejrzeć

Ogólnie arkuszami będę zajmować się kilka
miesięcy przed maturą, a do tego czasu rozwiązuję zadania z różnych ksiązek do matury
26 sie 15:47
Kasia1: Ok, lecę

Nie spodziewałam się takiej dyskusji pod tym wpisem, ale dziękuję za tę rozmowę

Mam nadzieję, że jeszcze kiedyś mi pomożesz w zadaniach
26 sie 15:49
Jerzy:
Licz się prostaku ze słowami.
26 sie 15:50
Jerzy: Powodzenia
26 sie 15:50
Jerzy: Widzisz Kasiu 15 50

właśnie o tą chołote mi chodziło
26 sie 15:51
Kasia1: Spokojnie panowie nie kłóćcie się tutaj

Myslę, że i tak zrobiłam juz duży spam tym pytaniem
26 sie 15:54