wartość
Kasia: Wiemy że x, a, b naturalne, f(x) jest też naturalne. Oraz jeśli a>b, to f(a)>f(b). Gdy,
f(f(x))= x2+2, oblicz wartość f(6).
26 sie 12:55
g:
f(f(2))=22+2=6 f(6) = f(f(f(2))) = f2(2)+2 trzeba znaleźć f(2)
f(f(1))=3 f(1)=2 (nie może być 1) f(2)=3
f(6) = 11
26 sie 14:27
jc:
f(f(2)) = 6
f(f(f(2))) = f(6)
z drugiej strony
f(f(f(2))) = f(2)2 + 2
f(1) > 1
gdyby f(1) = 1, to f(f(1)) = 1, a wiemy, że f(f(1))=3
3 = f(f(1)) > f(1), zatem f(1) = 2
f(2) = f(f(1)) = 3 i ostatecznie f(6) = 32+2 = 11
26 sie 14:34
K: Nie rozumiem tego fragmentu:
"f(1) > 1
gdyby f(1) = 1, to f(f(1)) = 1"
Dlaczego f(1) nie może być równe 1?
27 sie 13:19
g: Bo wtedy f(f(1)) musiało by być 1, a ma być 3.
27 sie 13:23
prac: Popatrz na treść zadania
27 sie 13:23
Draghan: Zauważ, że gdyby:
f(1) = 1
wtedy:
f( f(1) ) = f( 1 ) = 1
co byłoby sprzeczne z założeniem zadania:
f( f(x) ) = x2 + 2
27 sie 13:29
K: Ok, dzięki wszystkim
27 sie 13:32