monotonicznos hiperboli
6.167 : Witam mam problem poniewaz nie bardzo rozumiem przedzialu monotonicznosci hiperboli a
mianowicie np 1u{x} no i moje pytanie brzmi dlaczego ona rosnie w przedziale od
(−inf,0)u(0,inf) skoro hiperbola nie dotyka zera dziekuje za pomoc
25 sie 22:53
6.167 : 1x
25 sie 22:56
2.016:
to jakieś bazgroły, napisz wyraźniej
25 sie 22:56
6latek :

| | 1 | |
y= |
| jest funkcja malejaca a nie rosnaca |
| | x | |
25 sie 22:57
2.016:
| | 1 | |
Wykres y = |
| tak wygląda, nigdzie nie rośnie |
| | x | |
25 sie 22:58
6.167 : jasne a wiec dlaczego funkcja 1x jest malejaca w przedzialach (−nieskonczonosc ,0)u (0
+nieskonczonosc)
25 sie 23:02
6latek : Juz wtym samym zapisie twoim jest przeciez ze 0 nie nalezy do tych przedzialow
Ale ja nie jestem pewiem czy za taki zapis nie bedziesz mial odjete punkty to znaczy suma
przedzialow
25 sie 23:04
6latek : | | 1 | |
poza tym y= |
| gdzie x≠0 bo wiadomo ze przez 0 dzielic nie wolno |
| | x | |
25 sie 23:06
6.167 : tak tak to wiem natomast kompletnie nie rozumiem tej hiperboli

wiem jak ja narysowac ale nie
mam pojecia co z tymi przedzialmi dlaczego maleje a nie rosnie itp
25 sie 23:08
Benny: Funkcja nie jest monotoniczna w sumie przedziałów.
25 sie 23:13
6latek :

jaka to bedzie funkcja rosnaca przedzialami czy malejaca ? (patrz na wykres
25 sie 23:14
Omikron: Pomiędzy przedziałami przy ustalaniu monotoniczności nie powinno być znaku sumy, tylko
przecinek. Maleje...bo cały czas idzie w dół. Jest malejąca jeżeli zawsze dla x1<x2
f(x1)>f(x2)
I dlatego ważny jest ten przecinek, bo sprawdź sobie np. dla x1= −3 i dla x2=1
25 sie 23:14
6latek : Post Omikrona byl do sytuacji z 22:58
Ty mozesz sobie zapamietac tak
Jesli wykres hiperboli lezy w 1 i 3 cwiartce to funkcja jest malejaca przedzialami
Jesli wykres hiperboli lezy w 2 i 4 cwiartce to funkcja ta jest rosnaca przedzialami .
25 sie 23:20
6.167 : ooo super dziekuje
25 sie 23:30
6.167 : naprawde jestem bardzo wdzieczny a mam pytanie odnosnie przedzialow np −3x to jaki ona ma
przedzial zeby f przyjmowala wartosci wieksze od −3
25 sie 23:33
Omikron: Narysuj wykres i odczytaj rozwiązanie. Alternatywnie rozwiąż nierówność f(x)>−3 ale to tylko
jeżeli na rozszerzeniu jesteś.
26 sie 07:24
daras: jest malejąca, ponieważ dla każdego x1<x2 : f(x1) > f(x2)
26 sie 10:15