podzielnosc
6latek : O ile samo przksztalcenie liczby nie nastrzca klopotu wielkiego to juz wykazanie jej
podzielnosci przez jaks liczbe juz tak
Wezmy taki przyklad
Udowodnij ze dka kazdego n nieparzystego jest 512| n
12−n
8−n
4+1
n
12−n
8−n
4+1= n
8(n
4−1)−1(n
4−1) =(n
8−1)(n
4−1)
teraz n
4−1= (n
2−1)(n
2+1)= (n+1)(n−1)(n
2+1)
n
8−1= (n
4−1)(n
4+1)
(n
8−1)(n
4−1)= (n−1)
2(n+1)
2(n
2+1)
2(n
4+1)
Teraz skoro n jest nieparzyste to
n−1 i n+1 to sa kolenje liczby parzyste i one sa podzielne prze 2 a takze jedna z nich jest
podzielna przez 4
czyli liczba ta jest podzielna przez 8 i na tym sie moja pomyslowosc juz konczy
25 sie 20:59
ppp: Podsataw n=4k+1 i n=4k+3
25 sie 21:09
6latek : A z samych tych postaci (n−1) i td nie mozna cos jeszce wywnioskowac ?
25 sie 21:10
jc: Kontynuacja ...
22 * 42 * 22 * 2 = 22+4+2+1=512
25 sie 21:15
ppp: no n+1 i n−1 podzielne są przez 2*4
25 sie 21:15
6latek : No bo tak z tego co teraz widze to te wszystkie postacie tych liczb sa parzyste
no byloby tak
2
2*2
2*2
2*2
1= 2
7 = 128 brakuje do 512
25 sie 21:18
jc: I i II czynnik dają 82, III 22, IV 2. Razem 512.
25 sie 21:18
Benny: n=2k+1
n12−n8−n4+1=n8(n4−1)−(n4−1)=(n8−1)(n4−1)=(n4+1)(n−1)2(n+1)2(n2+1)2=
=((n2+1)2−2n2)(n−1)2(n+1)2(n2+1)2=(n2+1)4(n−1)2(n+1)2−2n2(n−1)2(n+1)2(n2+1)2=
=(4k2+4k+2)44k24(k+1)2−2(2k+1)24k24(k+1)2(4k2+4k+2)2=
=28(2k2+2k+1)4k2(k+1)2−27(2k+1)2k2(k+1)2(2k+2+1)2
pierwszy czynnik jest podzielny przez 512, ponieważ mamy iloczyn dwóch kolejnych liczb
naturalnych z 256, a drugi czynnik, ponieważ iloczyn 128 oraz przynajmniej jedna podzielna
przez 2 z tego samego powodu, ale w kwadracie, więc przez 4
25 sie 21:19
6latek : Dobrze juz widze

To jest trudne juz dla mnie
25 sie 21:19
jc: Powtórzę. Stwierdziłeś, że 8 | (n−1)(n+1). Dlatego 64 | (n−1)2(n+1)2.
(n2+1) jest liczbą parzystą, dlatego 4|(n2+1)2.
(n4+1) też jest liczbą parzystą.
64*4*2=512
25 sie 21:20
6latek : Oczywiscie dziekuje za pomoc
Jeszcze bede mial dwa przyklady z indukcja ale to wstawie w osobnych postach
25 sie 21:22
6latek : jc
Twoj wpis 21:20 wyjasnia wszystko .
Sposob Bennego rowniez przeanalizuje bo cwiczy rachunki
25 sie 21:24