Oblicz wszystkie pierwiastki zespolone.
ZbigniewStonoga: 2z3+3z+3=0
25 sie 17:15
bezendu: było to już wczoraj
25 sie 19:55
ZbigniewStonoga: I nie zostało rozwiązane...
25 sie 20:02
Mila:
Nie odpowiedziałeś na pytanie, nie było znaku równości.
Czy miałeś wzory Cardana ?
25 sie 20:05
ZbigniewStonoga: Nie, nie miałem czegoś takiego.
25 sie 20:05
Mila:
Równanie ma jeden pierwiastek rzeczywisty niewymierny i dwa zespolone.
Dobrze przepisałeś, bo dość nieładne to rozwiązanie.
25 sie 20:48
ZbigniewStonoga: A do potęgi drugiej?
25 sie 20:53
ZbigniewStonoga: Mam ogólnie kilka podobnych, różniących się albo potęgą albo jedną cyfrą.
25 sie 20:58
6latek : 2z
2+3z+3=0
Δ= b
2−4ac= 9−24 =−15<0
√−15= ±i
√15
25 sie 21:06
ZbigniewStonoga: To już wszystko jasne. Bardzo dziękuję.
25 sie 21:07
6latek : Na zdrowie Panie
Alm
25 sie 21:09
[*]: Szkoda szczempić ryja
26 sie 02:02
Mariusz:
2z
3+3z+3=0
z=u+v
2(u+v)
3+3(u+v)+3=0
2(u
3+3u
2v+3uv
2+v
3)+3(u+v)+3=0
| | 3 | | 3 | |
(u3+3u2v+3uv2+v3)+ |
| (u+v)+ |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
u3+v3+ |
| +3(u+v)*uv+3(u+v)* |
| =0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 1 | |
u3+v3+ |
| +3(u+v)(uv+ |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | |
16t
2+24t−2=0
(4t+3)
2−11=0
(4t+3−
√11)(4t+3−
√11)=0
(8t+6−2
√11)(8t+6−2
√11)=0
| | 1 | |
z= |
| (3√−6+2√11+3√−6−2√11) |
| | 2 | |
26 sie 11:35
Mariusz:
Pozostałe pierwiastki możesz znaleźć albo korzystając z pierwiastków trzeciego
stopnia z jedynki albo dzieląc wielomian przez dwumian
26 sie 11:44