Równanie trygonometryczne
Ania: Jak rozwiązać rownanie :5cos2x−7sin2x=6?
6 sty 22:41
Ania: Czy ktos tu sie zna na trygonometrii

6 sty 22:51
Godzio:
zastosuj 1=cos2x + sin2x
poradzisz sobie dalej ?
6 sty 22:53
paziówna: ja się znam. i chętnie pomogę
6 sty 22:54
Eta:
zastosuj cos2x = 1 −sin2x
6 sty 22:55
Ania: wiem wyznaczam sobie z tego sin albo cos i co dalej?
6 sty 22:55
Godzio:
cos
2x + sin
2x = 1
sin
2 = 1−cos
2x
5cos
2 − 7(1−cos
2x) = 6
5cos
2 − 7 + 7cos
2x =6
12cos
2x = 13
| | √156 | | 2√39 | | √39 | | √39 | |
cosx= |
| = |
| = |
| v cosx = − |
| |
| | 12 | | 12 | | 6 | | 6 | |
6 sty 22:56
Eta:
otrzymasz :
5 −5sin2x −7sin2x= 6
12sin2x = −1 −−− sprzeczność
6 sty 22:57
Godzio: i to w takim razie jest sprzeczność
6 sty 22:57
Eta:
Godzio
−1≤cosx≤1
6 sty 22:59
Ania: | | π | |
ale ma wyjsc x= |
| + 2kπ |
| | 2 | |
6 sty 23:00
Eta:
napisz poprawnie treść , bo w tym przypadku jest sprzeczność
6 sty 23:01
Godzio: to chyba źle przepisałaś
6 sty 23:01
Ania: faktycznie sorki pomyłka powinno być 5cos
2+7sin
2x=6
6 sty 23:03
Godzio:
z moich obliczeń wynika że daje nie wyjdzie to co ma wyjść
6 sty 23:06
Godzio:
5cos
2x+ 7(1−cos
2x) = 6
5cos
2x + 7 − 7cos
2x = 6
−2cos
2x=−1
| | π | | π | | 2π | | 2π | |
x= |
| + 2kπ v x=− |
| + 2kπ v x= |
| +2kπ v x=− |
| +2kπ |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
6 sty 23:06
Godzio: a nie czekaj
6 sty 23:07
Godzio:
| | √2 | | √2 | |
cosx= |
| v cosx = − |
|
|
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | 3π | | 3π | |
x= |
| +2kπ v x=− |
| +2kπ v x= |
| +2kπ v x=− |
| +2kπ |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
6 sty 23:07
Ania: mi wlasnie tez tak wychodzilo moze blad w odpowiedziach

wielkie dzieki

ale moze tak przy
okazji ze trafilam w koncu na kogos madgrego ktos moze mi wytłumaczy jak robić np. takie
| | π | | 1 | |
nierówności: sin(x− |
| )< |
| |
| | 6 | | 2 | |
6 sty 23:11
Ania: moze tak jeszcze ta jedna małą nierownosc?
6 sty 23:21