Przekształcenia funkcji
auoy: Mam takie zadanie:
Opisz sposób, w jaki należy przekształcić wykres funkcji f aby otrzymać wykres funkcji g, gdy:
a) f(x) = sin3x ∧ g(x) = sin(3x+π)
b) f(x) = 2x2 ∧ g(x) = 2x2−12x+12
byłabym wdzięczna za pomoc
25 sie 16:40
Rafał: a) g(x)=sin(3x+π)=sin( 3(x+π/3) )=f(x+π/3)
wystarczy przesunąć wykres funkcji f o π/3 w lewo.
25 sie 18:27
zef:

B można narysować i przyjrzeć się obu wykresom, wystarczy tylko kilka punktów tj: wierzchołek i
jakiś punkt który leży na ramieniu paraboli.
Widać że wykres został przesunięty o 3 w prawo i 6 w dół
25 sie 18:36
Mila:
g(x) = 2x
2−12x+12
g(3)=q=−6
g(x)=2*(x−3)
2−6
Wykres powstał po przesunięciu wykresu f(x) o wektor [3,−6] , tak jak napisał
zef
25 sie 22:21
auoy: dziękuję
25 sie 22:28