znajdz liczby
6latek : Znajdz liczby naturalne a,b,c,d spelniajace warunki
(1) a*b=c+d
(2) c*d=a+b
Wskazowka :
Z rownosci (1) i (2) wwyprowadz rownanie
(a−1)(b−1)+(c−1)(d−1)=2 i rozpatrz wszystkie przypadki przy ktorych to rownoasc jest
prawidklowa i spelniajaca warunki
(1) i (2).
jesli odejme stronami to dostane
a*b−c*d= c+d−(a+b)
a*b−c*d= c+d−a−b
a*b+a+b= c+d+c*d
To tej rownosci nie dostane
25 sie 13:58
ICSP: Dodaj stronami oraz przerzuć wszystko na jedną stronę (tak aby przy iloczynach był + a przy
sumie −)
25 sie 14:03
6latek : WItaj

Tak zrobie tylko pojde zobaczyc teraz do rodzicow
25 sie 14:05
6latek : ab+cd=c+d+a+b
ab−a−b+cd−c−d⇔(a−1)(b−1)+(c−1)(d−1)=2
1. teraz tak zeby suma tych skaldnikow byla rowna 2 to
1skaldnik (a−1)(b−1) musi byc rowny 1 i skaldnik (c−1)(d−1) musi tez byc rowny 1
a to zajdzie gdy a=2 b=2 c=2 i d=2
2. Takze suma 2 bedzie gdy jeden ze sskadnikow jest rowny 2 a drugi 0
np a=2 b= 3 c=1 d=5
i teraz tylko nalezy sie pobawic przestawianiem tych cyfr .
Tak mi sie wydaje ze powinno byc dobrze
25 sie 14:51
6latek :
25 sie 15:26
jc:
25 sie 15:45
6latek : Witaj
jc
25 sie 15:46