Funkcja liniowa pomocy
tygrysek: dana jest funkcja liniowa f(x)=2x−1
a) wyznacz jej miejsce zerowe
b) wyznacz równanie prostej prostopadłej do wykresu danej funkcji i przechodzącej przez nią
punkt (4,−1)
25 sie 13:11
6latek : 2x−1=0
rozwiaz to .
gdzie x
0=4 y
0=−1
25 sie 13:14
Metis:
a) f(x)=0 ⇔ 2x−1=0 − rozwiąż
b) y=2x−1
| | 1 | |
Prosta prostopadła do danej jest postacy y=− |
| x+b |
| | 2 | |
| | 1 | |
Przechodząca przez punkt (4,−1): − |
| *4+b=−1 |
| | 2 | |
25 sie 13:14
Jerzy:
| | 1 | |
a) 0 = 2x − 1 ⇔ 2x = 1 ⇔ x = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
b) szukana prosta: y = − |
| x + b i przechodzi przez A(4,−1): |
| | 2 | |
| | 1 | |
−1 = − |
| 4 + b ⇔ b = 2 − 1 = 1 |
| | 2 | |
25 sie 13:14
Metis:
25 sie 13:16
6latek : Witam

niesmiertelne b

Niedlugo to bedzie pozim studia rozwiac 2x−1=0
25 sie 13:24
Tygrysek: Czyli w B będzie 1 czy −1?
25 sie 20:49