Równania różniczkowe o zmiennych rozdzielonych
Mar: Bardzo proszę o sprawdzenie czy dobrze policzyłam
po przekształceniach i całkowaniu:
po czym po "wyciągnięciu y" dostaję y =e
C *e
−53x
ln|y|=ln|sinx|+C
y=|sinx|*e
C (czy mam zostawić wartość bezwzględną z sinx?)
3)
y=±(nie wiem czy będzie tu ten znak)
√5/2x2+C
4)
−1/2ln|−1−y
2|=2ln|x|
i nie wiem jak dostać samo y
ln|lny|=ln|sinx|+C
y=e
sinx*e
C
arcsiny=x+c
25 sie 11:34
Jerzy:
1) Dobrze.
25 sie 12:02
Mar: tam w 3) powinno być y3=5/2x2+C
i y= ± (dalej nie wiem czy ten znak) 3√5/2x2+C
25 sie 12:19
Jerzy:
2)
lnIyI = lnIsinxI + C1
lnIyI = lnIsinxI + lnC
lnIyI = ln(C*sinx)
y = C*sinx
25 sie 12:23
Mar: co do 2) ale mogę nie zmieniać zmiennej z C1 na C i zostawić w postaci eC?
25 sie 12:31
Jerzy:
4) ln(y2+1) = ln(√x + C1
ln(y2+1) = ln(C*√x)
y2 + 1 = C*√x − 1
y = +/− √C*√x − 1
25 sie 12:32
Jerzy:
Możesz, ale jest to zapis nieco " sztuczny"
25 sie 12:33
Jerzy:
W 6) możesz rozwikłać funkcję y.
25 sie 12:42
Mar: a w 3 skoro pierwiastek 3 stopnia, to stawiam ± przed pierwiastkiem?
25 sie 12:47
Jerzy:
Nie ... bo pierwistek trzeciego stopnia istnjie zarówno dla liczb dodatnich i ujemnych
25 sie 12:49
Mar: a jeszcze do 4) jak jest z wartościom bezwzględną w logarytmie?
25 sie 13:58
Mar: mam kilka dalszych równań:
ln|y|=xsinx+cosx+c1
y=e
xsinx+cosx*C
dobrze z zaminaną C1 na C?
ln|lny|=1/2x
2 +C
i tu jednak nie wiem jak pozbyć się podwójnie ln, dwa razy z e?
ln|lny|=ctgx + C
podobnie jak w 8 co dalej?
ln|y+1|=ln|1−x|+C
nie wiem jak z wartościom bezwzględną z ln, jak mam opuścić czy tak po prostu czy według jakiś
zasad?
y+1=(1−x)*e
C
y=(1−x)*e
C−1
y−1/2y
2=1/2x
2+x+c
ln|y|=sinx+C1
y=e
sinxC
13)
ln|y|=ln|1+x
2|+c1
y=1+x
2*C
ln|y|=1+x−ln|1+x|+C
i tu też nie wiem jak to wyprostować, bo gubię się w ln i e bo trochę tego jest
25 sie 16:36
Mar: Mogłabym prosić o zerknięcie?
26 sie 10:12
Mar: Mogłabym prosić o zerknięcie?
26 sie 10:12
Mar: Ktoś coś?
30 sie 11:19
Jerzy:
7) Dobrze
8) lnIyI = e1/2x2 + C1 = C*e1/2x2
y = eC*e1/2x2
30 sie 11:36