trójkat
klaudyna: Niech ABC będzie trójkątem o bokach a,b, c.Niech dwusieczn kata C przecina AB w D. Wykaż że
długość CD wynosi:
25 sie 09:35
Jack:
z tymi zadaniami mam zawsze taki klopot ze jest za duzo mozliwosci by to udowodnic i czesto
wychodzi cos innego
np. teraz wyszlo mi
| | bc cos 2α | |
|CD| = |
| |
| | (b+c) cos α | |
co jest bliskie prawdy ale jednak nadal dalekie od tego co chca...
25 sie 12:09
klaudyna: no ale to musi być ten wzór podany
25 sie 12:39
Mila:
| | 1 | | 1 | |
PΔABC= |
| *a*b*sin(2γ)= |
| *a*b*2*sinγ*cosγ |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
PΔABC= |
| *b*d*sinγ+ |
| *a*d*sinγ ⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| *a*b*2*sinγ*cosγ= |
| *b*d*sinγ+ |
| *a*d*sinγ ⇔ |
| 2 | | 2 | | 2 | |
2a*b*cosγ=b*d+a*d⇔
2a*b*cosγ=d*(a+b)
==========
25 sie 18:01