ooo
iiiiiiiiiiiiiiiiiii;pppp: 7.29b−w pudełku jest 15 losów,w tym 5 wygranych.Wyciągamy jednocześnie 2 losy.Oblicz
prawdopodobieństwo,że wśród wylosowanych losów jest co najmniej 1 wygrywający
6 sty 22:28
iiiiiiiiiiiiiiiiiii;pppp: prosze o pomoc w tym zadaniuuu
6 sty 23:31
Anna: pomogę
6 sty 23:39
Anna:
| | | | 15! | |
IΩI = C152 = | = |
| = 105 |
| | | 2! * 13! | |
A − zdarzenie, że co najmniej 1 los wygrywający ( tzn. 1 lub 2 wygrane)
A' − zdarzenie, że żaden los nie jest wygrany
| | | | 10! | |
IA'I = C102 = | = |
| = 45 |
| | | 2!*8! | |
| | 3 | | 4 | |
P(A) = 1 − p)A') = 1 − |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | |
6 sty 23:50
iiiiiiiiiiiiiiiiiii;pppp: dziekuje

)
6 sty 23:52
Anna:
7 sty 00:01