matematykaszkolna.pl
Jak sie przygotować do 2 klasy mat-fizu. Dominik: Witam, mam do was pewne pytanie. Co polecacie zrobić by nadrobić materiał z klasy 1 i przygotować sie do 2 klasy z matematyki aby ten poczatek nie byl taki trudny? 1 klase skonczylem z ocena 3 jednak bardzo sie meczylem i chcialbym znalezc jakis sposob aby nauka, rozumienie matematyki latwiej mi przychodzilo. Czesto po prostu nie mam pojecia jak zabrac sie za zadanie, od czego zaczac i to mi sprawaia najwieksze trudnosci.
25 sie 00:01
Metis: Najlepszy? Konsekwentnie zacznij rozwiązywać zbiorkowe zadania, np. z Pazdro. I zostań na forum. Wiele można się nauczyć, nawet nie rozwiązując, a patrząc na rozwiązania innych emotka
25 sie 00:03
Mila: Zacznij wpisywać te zadania, coś wymyślimy, zobaczymy z czym masz trudności i potrenujemy. Do jutra.
25 sie 00:03
Macko z Bogdanca: Wgl jaki material jest w pierwszej klasie? U mnie w szkole rozszerzenia sa od 2 roku nauczania (jakos dziwnie) jest cos w pierwszej klasie co moze mnie zaskoczyc? material z 2 do liniowa kwadratowa geometria plaska wielomiany ulamki algebraiczne (homograficzna) ciagi i trygonometria. Czy w 1szej klasie to sa podstawy typu pierwiastki i wartosci bezwgledne uczace rachunkow do pozniejszych dzialow?
25 sie 00:08
Smule: Wszędzie są rozszerzenia w 2 klasie Pierwsza klasa jest zawalona różnymi przedmiotami, dopiero w 2 zaczyna sie rozszerzenie. 1 klasa to głównie teoria logiki (nie zawsze), pierwiastki, potęgi, logarytmy, zbiory (suma, iloczyn etc.), trójkąty, wartość bezwzględna, podstawy trygonomerii i podstawy funkcji (monotoniczność, rysowanie prostych wykresów i dziedzina)
25 sie 01:51
Macko z Bogdanca: Tzn nie iwem to moje liceum jest jakies dziwne bo ludzi wybierali rozzszerzenai dopiero w 2 klasie... a pierwsza jechalismy na podstawie... Chyba musze ogarnac jakis zbior z 1szej klasy i go przerobic w miesiac bo jak dadza cos trudniejszego z logarytmow czy pierwiastkow to pewnie sie wyloze...
25 sie 02:22
Omikron: Do logarytmów się wraca w trzeciej klasie, także tym się nie przejmuj
25 sie 07:21
Jasio: A najlepiej poćwicz na siłowni!
25 sie 08:02
daras: najlepiej zmień profil póki jeszcze czas
25 sie 10:42
Ruzamka: U mnie mieliśmy w pierwszej klasie tyle godzin matematyki co inni (nierozszerzeni xd) Ale bralismy już jakies rzeczy z rozszerzenia. Nie ze inne działy tylko jakies dodatkowe rzeczy twierdzenia czy cos w zakresie tych działów. Np indukcje matematyczna bralismy
25 sie 10:48
Dominik: U mnie tak samo, nauczycielka dawała nam zadania z matury rozszerzonej itp. Taka szkoła.. Dobra na dniach będę przeglądał te materiały itp, kupiłem sobie zbiór zadań i jak coś bede do was pisał emotka
25 sie 11:16