jaki to rodzaj całki?
stivi łonda: Całka
1 0∫ 1(1−x)(1+x2)dx
Czy to będzie całka niewłaściwa 2 rodzaju? tzn czy 1 muszę wstawić epsilon i to będzie ∑(1+)
?
24 sie 21:27
jc: Funkcja ucieka do ∞, a przedział jest ograniczony.
24 sie 21:53
stivi łonda: ponawiam pytanie, bo nie za bardzo rozumiem odpowiedź jc
27 sie 19:27
Jerzy:
Rozłóż na ułamki proste.
27 sie 19:46
daras: i dodaj lupę
27 sie 20:16
stivi łonda: co to lupa?
Czyli rozwiązuje się ją poprawnie przy pomocy rozkładu na ułamek A/1−x + Bx+C/1+x2 no i
wyliczyć A,B i C i następnie z tego liczyć całki oznaczone czy jak bo już się pogubiłem
27 sie 20:22
stivi łonda: ?
28 sie 12:11
jc: Czego chcesz się dowiedzieć?
28 sie 12:58
stivi łonda: czy mam to zrobić tak jak wyżej napisałem czy inaczej bo już mam mętlik
28 sie 14:21
Jerzy: inaczej
28 sie 14:25
stivi łonda: a mianowicie?
28 sie 14:29
Jerzy: Nic nie wywnioskowałeś z naszej dotychczasowej konserwacji?
28 sie 14:31
Mariusz:
2=(1−x
2)+(1+x
2)
| 1 | (1−x)(1+x)+(1+x2) | | 1 | 1+x | | 1 | 1 | |
|
| = |
|
| + |
|
| |
| 2 | (1−x)(1+x2) | | 2 | 1+x2 | | 2 | 1−x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫= |
| arctan(x)+ |
| ln|1+x2|− |
| ln|1−x|+C |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1+x2 | |
∫= |
| arctan(x)+ |
| ln| |
| |+C |
| | 2 | | 4 | | (1−x)2 | |
Policz granicę
28 sie 14:32
Jerzy: Mariusz....to nie ten poziom
28 sie 14:33
jc: Z tą lupą to był dobry pomysł. Ja widziałem pierwiastek w mianowniku.
28 sie 14:41
Mariusz:
Wychodzi całka rozbieżna
28 sie 14:46
Jerzy: Czy ja wiem? Niech probuje to nie moj cyrk i nie moje malpy
28 sie 14:51
daras: lupa to pikus ale konserwacja to jest to
28 sie 15:12