Sprawdz czy funkcje w i f sa owne narysuj ich wykresy dziekuje za pomoc :)
6.167 :
24 sie 20:26
Janek191:
Te funkcje nie są równe, bo mają różne dziedziny.
Dw = ℛ \ { −1}
Df = ℛ
24 sie 20:30
6.167 : czyli rozumiem zeby takie funkcje byly rowne musza posiadac ta sama dziedzine ?
24 sie 20:33
6.167 : a jak to narysowac ?
24 sie 20:38
6latek : Nie tylko
drugi warunek . Dla tych samych argumentow muszsa miec te same wartosci
| | x2−1 | | (x+1)(x−1) | |
f(x)= |
| = |
| = x−1 |
| | x+1 | | x+1 | |
niby sa rowne
Ale dziedziny obu funkcji sa inne co napisal
Janek191 pozdrawaim i te funkcje rowne nie
sa
24 sie 20:38
Janek191:
Tak
| x2 − 1 | |
| = x − 1 , ale x ≠ − 1 |
| x + 1 | |
24 sie 20:38
Janek191:
24 sie 20:40
Janek191:
24 sie 20:41
6.167 : super ! Dziekuje bardzo za pomoc
24 sie 20:42