Równanie rózniczkowe o zmiennych rozdzielonych
Karo: mam równanie różniczkowe:
dostaję po przekształceniach:
i teraz nie wiem jak przekształcić żeby zostało tylko y po lewej
24 sie 20:24
Adam: |y|1/5=|x|1/3*eC
|y|=|x|5/3*e5C
y=|x|5/3*e5C
tak?
24 sie 20:34
Adam: e(1/5)ln|y|=e(1/3)ln|x|+C
24 sie 20:36
Karo: no właśnie mam problem, czy najpierw wciągać ułamki do ln, czy inaczej.
i z Twojego przejścia to jak pozbywasz się 1/5 koło y?
24 sie 20:38
Adam: potęguje wszystko do 5
24 sie 20:38
Adam: (eln|y|)1/5=(eln|x|)1/3*eC
|y|1/5=|x|1/3*eC
24 sie 20:44
Karo: a najpierw pozbyć się ln, czyli z e, czy porządkować. W sensie najpierw
ln|y1/5|=ln|x1/3|+ln C (bo mogę chyba zamienić).
i ln|y1/5|=ln|x1/3 * C|
y1/5=x1/3 * C
y=x5/3*e5C
24 sie 20:52
Karo: i chyba potęgi powinny być pod wartościom bezwzględną?
24 sie 20:57
Adam: z potęgami to nie ma znaczenia a nie możesz tak po prostu zlogarytmować sobie C
bo niekoniecznie jest dodatnia
+ z |y1/5|=|x1/3*C|
nie wynika wcale
y=x5/3*e5C
24 sie 21:11
Karo: okej, ale potęgi powinny być |y|1/5 czy |y1/5|?
24 sie 21:14
Adam: "z potęgami to nie ma znaczenia"
24 sie 21:14
Adam: może być tak i tak
24 sie 21:15
Karo: | | 5x2 | |
a i wolfram podał tak: y(x)=C1e |
| czemu? |
| | 6 | |
24 sie 21:18
Adam: dla twojej odpowiedzi podaje mi
y=e5c*|x|5/3
jeśli już to błąd jest u ciebie
24 sie 21:21
Karo: rzeczywiście na stronie tak pokazuje, ja sprawdzałam wcześniej na stronie z widgetami
wolframu...
24 sie 21:23
Adam: zresztą mi podaje y(x)=c1*x5/3 więc coś nie tak
24 sie 21:25
Karo: nie, źle spojrzałam, też podaje z tą 6... więc jaką formułę wpisujesz?
24 sie 21:26
Adam: najpierw podałem twoją odpowiedź
później
24 sie 21:27
Karo: a znasz może jakąś stronę, gdzie można sprawdzać sobie wyniki równań różniczkowych?
24 sie 21:32
Adam: nie możesz sobie po prostu podstawić?
24 sie 21:32
Karo: ale jakbym chciała sobie inne sprawdzić, to jak mam sprawdzić, czy dobrze zrobiłam?
24 sie 21:39