równanie
zosia: Rozwiąż równanie x3=√x4−1+√x2−1
24 sie 19:30
Mariusz:
x6=x4−1+x2−1+2√(x4−1)(x2−1)
x6−x4−x2+1=2√(x4−1)(x2−1)
(x6−x4−x2+1)2=4(x4−1)(x2−1)
(x6−x4−x2+1)2−4(x4−1)(x2−1)=0
Podnoszenie do kwadratu spowoduje że będziesz mieć pierwiastki obce
24 sie 21:02
Mariusz:
Błąd przy przenoszeniu
(x6−x4−x2+2)2−4(x4−1)(x2−1)=0
24 sie 21:05
zosia: dość skomplikowane i tak to wyszło
24 sie 21:22
Mariusz:
Policz NWD(W(x),W'(x))
a usuniesz pierwiastki wielokrotne
24 sie 21:49
Mariusz:
NWD policzysz biorąc kolejne reszty z dzielenia
24 sie 21:50
24 sie 22:01
jc:
x3 = √x4−1 + √x2−1 = √x2−1(√x2+1 + 1)
(√x2+1 + 1) (√x2+1 − 1) = x2
Dlatego możemy napisać
x (√x2+1 + 1) (√x2+1 − 1) = √x2−1(√x2+1 + 1)
x (√x2+1 − 1) = √x2−1
x2 (x2 + 2 − 2 √x2+1 ) = x2 − 1
x4 − 2 x2 √x2+1 + x2 + 1 = 0
(x2 − √x2+1)2 = 0
Teraz łatwo
x4 = x2 + 1
x2 = (1 + √5)/2
x ≥ 0, pozostaje więc x = √ (1 + √5)/2
24 sie 23:07