ooo
iiiiiiiiiiiiiiiiiii;pppp: 7.30.Student umie odp. na 30 pytań spośród 45 zamieszczonych w zestawie egzaminacyjnym.Losuje 4
pytania.Jeśli odp. na 4 pytania dostanie 5,na 3 dostanie 4,na 2−3.Oblicz
prawdopodobieństwo,że:a) otrzyma oceną5, b)otrzyma oceną co najmniej dostateczną
6 sty 22:28
iiiiiiiiiiiiiiiiiii;pppp: proszee o pomoc
6 sty 23:10
Anna: pomogę
6 sty 23:14
iiiiiiiiiiiiiiiiiii;pppp: ooo jak sie cieszee

)
6 sty 23:15
Anna:
| | | | 45! | |
IΩI = C454 = | = |
| = 148995 |
| | | 4! * 41! | |
a) A − zdarzenie, że otrzyma ocenę 5 (odpowie na wszystkie 4 pytania)
| | | | 30! | |
IAI = C304 = | = |
| = 27405 |
| | | 4!*26! | |
| | IAI | | 27407 | | 609 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | IΩI | | 148995 | | 3311 | |
b) B − zdarzenie, ze otrzyma ocenę co najmniej dostateczną (tzn. 3 lub 4 lub 5)
B' − " " " niedostateczną (odpowie na 0 lub 1 pyt.)
| | | | | | | |
IB'I = C154 + C153 * C301 = | + | * | = |
| | | | |
| | 15! | | 15! | |
= |
| + |
| * 30 = 1365 + 13650 = 15015 |
| | 4!*11! | | 3! * 12! | |
| | IB'I | | 15015 | | 1001 | |
P(B') = |
| = |
| = |
| |
| | IΩI | | 148995 | | 9933 | |
| | 1001 | | 8932 | |
P(B) = 1 − P(B') = 1 − |
| = |
| |
| | 9933 | | 9933 | |
6 sty 23:37
6 sty 23:38
Anna:
7 sty 00:02