matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
naturalne
klucz:
1
Znleżć wszystkie dodatnie liczby rzeczywiste x takie ze
√
x
+
∊ N.
√
x
24 sie 19:27
Adam:
1
√
x
+
=n n∊N
√
x
x+1=
√
x
n x−
√
x
n+1=0 t=
√
x
>0 t
2
−tn+1=0 Δ=n
2
−4 założenie: n
2
−4≥0 ⇒ n
2
≥4 ⇒ n≥2
n+
√
n
2
−4
n−
√
n
2
−4
t
1
=
t
2
=
2
2
n+
√
n
2
−4
n−
√
n
2
−4
√
x
=
∨
√
x
=
2
2
n+
√
n
2
−4
n−
√
n
2
−4
x=(
)
2
∨ x=(
)
2
gdzie n∊N i n≥2,
2
2
24 sie 19:38