Potegi
6latek : zadanie . Podaj dwie ostatnie cyfry liczby 543
Podaj ostatnia cyfre liczb 141414
Odpowiedz uzasadnij
WSkazowka . jaka jest ostatnia cyfra liczby 52 i 142 . Zastosuj zasade indukcji
matematycznej
24 sie 18:45
6latek : czy tutaj jest ta wskazowka dlatego zeby sprawdzic czy te liczby sa jakims kwadratem liczby?
24 sie 18:56
Adam: 543=526=25*526−2
reszta z dzielenia 25 przez 100 to 25
załóżmy że reszta z dzielenia 25*5n przez 100 to 25
teraz 25*5n+1=125*5n=5n*100+25*5n
biorąc pod uwagę poprzednie to reszta z 25*5n+1 przez 100 to 25
stąd reszta z dzielenia 25*526−2 przez 100 to 25, czyli 2 ostatnie cyfry
24 sie 19:11
Mila:
Oj, źle napisałam.
24 sie 19:17
6latek : Chwile muszse nad tyn pomyslec
24 sie 19:18
Mila:
Już nie piszę ,masz wpis, analizuj zapis Adama
24 sie 19:21
6latek : Ide zmienic opatrunek i wracam do zadania
24 sie 19:25
Adam: 142=196=10k1+6
załóżmy że 142n=10kn+6
142(n+1)=142n*142=(10kn+6)*(10k1+6)=100kn*k1+10*6k1+10*6kn+36=
=10*(10kn*k1+6k1+6kn+3)+6=10kn+1+6
ponieważ 1414 jest parzyste to reszta z 141414 wynosi 6
24 sie 19:27
Adam: autorowi chodziło o takie rozwiązanie
24 sie 19:27
6latek : Dziekuje Ci bardzo.
Jutro juz chcialbym wrocic do tej indukcji
24 sie 20:18
Mila:
Arytmetyką mod(100) łatwiej.
24 sie 21:37
6latek : Nie rozumiem tego zapisu godz19;11
543= 526 ( to rozumiem = 25*526−2(tego juz nie
Potem nastepne
25 sie 11:41
6latek : Jeskli ktos moze to tak wyjasnic w miare prosto to prosze .
Jesli jeednak nie da sie tak prosto to zostawie to zadanie
25 sie 11:51
Omikron: 526=25:25*526=25*5−2*526=25*526−2
25 sie 12:08
Jack:
5n dla n∊N oraz n≥2 ma zawsze na koncu 25.
25 sie 12:13
6latek : czesc Omikron
ja mam klopot jak w ogole to liczyc takie potegi
BO 43=
....234= policze a tutaj jest inaczej
25 sie 12:14
6latek : Jack 
ja to wiem ale tutaj bylo to udowodnic metoda indukcji matematycznej
25 sie 12:15
Jack: aaa, to pardon, nie doczytalem
25 sie 12:15
Omikron: Chodzi Ci o to, że potęga jest jeszcze potegowana?
25 sie 12:15
6latek : To wezmy taki przyklad 638
to bedzie
63= 216 i to 2168 tak to bedzie ?
25 sie 12:17
Omikron: Tak
25 sie 12:19
6latek : Dobrze
To teraz tak slowami wytlumacz mi ten swoj zapis 12:08
Po kolei
25 sie 12:21
Omikron: 25:25=1
Nie zmienia to wyniku, więc możesz przemnożyć przez to.
Podzielić przez 25 to to samo co pomnożyć przez 1/25=5−2
5−2*526=526−2
25 sie 12:30
6latek : To w takim razie zostawmy to na pozniej
25 sie 12:31
6latek : Tylko ze ja nie bardzo wiem po co on to zrobil tak .
Pozniej moze go dopytam . Na razie dzieki
25 sie 12:32
Omikron: Ja też niezbyt rozumiem, ale to działanie wyjaśniałem
25 sie 12:33