równanie
zosia: Rozwiąż równanie
√1−x+√1−x2+4√x2+x−1=1
Intereseuje mnie sposób
24 sie 17:45
6latek : Nie wiem czy to pomysl dobry ale zamienilbym pierwiastki stopnia drugiego na czwartego
√1−x=4√(1−x)2
√1−x2= 4√(1−x2)2
24 sie 18:07
zosia: ok i co dalej
24 sie 18:08
6latek : Nie mam tez teraz pomyslu na to
24 sie 18:11
zosia: no to mi pomogłes
24 sie 18:17
6latek : No to przeciez mozesz poczekac . Ktos pozniej sie napewno odezwie .
Skoro cie interesuje tylko sposob to pewnie nie piszsesz jakiegos egzaminu wiec poczekac mozesz
24 sie 18:19
zosia: ale pisanie dla samego pisania to raczej niepomaga
24 sie 18:22
Mariusz:
Myślę że podnosząc do kwadratu na równanie wielomianowe
którego jednym z rozwiązań jest jedynka powinniśmy wyjść
24 sie 18:26
zosia: a jak podniesć to do kwadratu?
24 sie 18:32
Mariusz:
√x2+x−1=((1−√1−x)−√1−x2)2
√x2+x−1=(1−√1−x)2−2√1−x2(1−√1−x)+(√1−x2)2
√x2+x−1=1−2√1−x+1−x−2√1−x2+2√1−x2√1−x+1−x2
√x2+x−1=3−x−x2−2√1−x−2√1−x2+2(1−x)√1+x
To chyba jednak niewiele da chociaż spróbuj wykorzystać pomysł z wielomianem
24 sie 18:51
zosia: niestety nic nie widze po tych przekształceniach
24 sie 18:58
Kuba: Mozna znalesc pierwiastek x = 1
Jak wyznaczysz dziedzine to zobaczysz, ze x musi sie miescic w bardzo niewielkim przedziale.
Nie wydaje mi sie aby bylo wiecej wymiernych pierwiastków, niewymiernych nie znalazlem.
29 sie 06:51