pochodna i jej dziedzina
Mati: Witam mam problem z zadaniem z pochodnych a dokładniej, określić dziedzinę funkcji f,
następnie wyznaczyć jej pochodną i określić dziedzinę pochodnej.
Nie wiem jak za to się zabrać, mógłby ktoś to rozpisać i napisać czego użył do rozwiązania?
( mam na myśli wzór o ile jakiś do tego jest )
24 sie 16:30
Jerzy:
D = R\{−1/2}
| | 4(2x+1) − 2(4x+1) | | 2 | |
f'(x) = |
| = |
| |
| | (2x+1)2 | | (2x+1)2 | |
Dziedzina pochodnej taka sama jak funkcji f(x)
24 sie 16:33
6latek : Student rece opadaja
Masz przeciez wzor na iloraz pochododnej wiec licz
24 sie 16:33
Jerzy:
Do policzenia pochodnej stosujemy wzór na pochodną ilorazu funkcji
24 sie 16:33
Mati:
@Jerzy dzięki

@6latek do studenta mi jeszcze daleko
24 sie 16:35
jc:
| | 4x+1 | | 2(2x+1)−1 | | 1 | |
f(x)= |
| = |
| = 2 − |
| |
| | 2x+1 | | 2x+1 | | 2x+1 | |
24 sie 16:35
6latek : A nie byles na lekcji jak byla omawiana dziedzina funkcji wymiernej ?
24 sie 16:38
Mati: Niestety te lekcje były jak zbliżały się wakacje a na dworze było ciepło więc pewnie kilka
opuściłem
a teraz cierpię
24 sie 16:39
6latek : No to teraz
24 sie 16:43
24 sie 16:45
Mati:
akurat to przeglądam

ale dziękuję
A co do nudy to zapewniam Cię że nie będzie mi się nudzić bo mam trochę tych przykładów
24 sie 16:50