Prawdopodobieństwo metoda drzewka
Ella_R: W klasie Ia jest 8 dziewcząt i 12 chłopców, a w klasie Ib jest 10 dziewcząt i 20 chłopców. Z
klas tych wybieramy jedną osobę w następujący sposób: rzucamy dwiema monetami i jeśli wypadną
dwa orły to wybieramy z klasy Ia, w przeciwnym razie z Ib. Oblicz sposobem drzewka P. , że
wypadnie dziewczyna.
24 sie 15:22
Jerzy:
| | 1 | |
A − wypadły 2 orły P(A) = |
| |
| | 3 | |
| | 2 | |
A' − nie wypadły dwa orły P(A') = |
| |
| | 3 | |
B − wylosowano dziewczynkę:
| | 1 | | 8 | | 2 | | 10 | |
P(B) = |
| * |
| + |
| * |
| = ... i policz |
| | 3 | | 20 | | 3 | | 30 | |
24 sie 15:38
Janek191:
?
24 sie 20:54