matematykaszkolna.pl
Graf xDDD: Uzasadnij, że każdy graf jednorodny stopnia 2 jest rozłączną sumą cykli.
24 sie 11:03
jc: Indukcja względem liczby wierzchołków. Wychodzisz z jakiegoś wierzchołka i po pewnej liczbie kroków wracasz do niego (na pewien wierzchołek musisz trafić po raz drugi i pierwszym takim wierzchołkiem będzie wierzchołek, z którego wyszedłeś). Pozostała część grafu z założenia indukcyjnego będzie sumą rozłącznych cykli.
24 sie 11:15
xDDD: Mógłbym prosić o chłopskie wytłumaczenie?
24 sie 12:41
Xddd: Ktoś tu jeszcze siedzi?
24 sie 22:27
jc: Stopień każdego wierzchołka = 2, tzn. z każdego wierzchołka wychodzą dwie kreski. Wyruszasz z jakiegoś wierzchołka. Zaznaczasz przebyte krawędzie. Jak już wybierzesz kierunek, to droga sama Cię poprowadzi (dlaczego?). Wędrówkę musisz skończyć (masz skończoną liczbę wierzchołków). Skończysz na wierzchołku z którego wyszedłeś (gdybyś natrafił na wierzchołek, w którym już byłeś, wierzchołek ten, w brew założeniu miałby stopień co najmniej 3). A zatem zamknąłeś pewien cykl. Pozostały graf traktujesz tak samo. Czego nie rozumiesz?
24 sie 23:14
pomoooocy: Dzięki za odpowiedź mój najlepszy kolego JC. Chciałbym zrozumieć co to znaczy: −graf jednorodny −co to znaczy, że stopnia 2 (jak sie domyślam, że z każdego wierzchołeka idą 2 krawędzie) − co to rozłączna suma cykli Z góry dzieki, jesteś dobrym matematykiem. Po studiach matematycznych? Czy geniusz samouk?
24 sie 23:31
jc: Nie wiem, co to znaczy graf jednorodny. Podejrzewam, że w zadaniu chodzi o taki graf, w którym z każdego wierzchołka wychodzą dwie krawędzie. Cykl to ciąg wierzchołków np. a,b,c,d,e połączonych krawędziami a − b, b − c, c − d, d − e, e −a. Rozłączne cykle to cykle (czyli takie zamknięte drogi), które nie mają wspólnych wierzchołków.
24 sie 23:56
xDDD: Tutaj wyjaśnienie co to graf jednorodny: Jeśli stopnie wszystkich wierzchołków grafu G są równe δ to graf G nazywamy grafem jednorodnym stopnia δ
28 sie 17:36
xDDD: rysunekW skrócie chodzi o to, że od każdego punktu w grafie idą 2 krawędzie? Czyli graf jednorodny stopnia 2 wyglądać może tak?
28 sie 18:16
jc: Właśnie tak musi wyglądać nasz graf emotka
28 sie 18:38
xDDD: A mógłbyś pokazać jak wygląda rozłączna suma cykli a jak nierozłączna
28 sie 19:22
xDDD: Prosze o pomoc
28 sie 23:23
jc: Rozłączna suma wygląda tak, jak na Twoim rysunku (3 rozłączne cykle).
28 sie 23:35
xDDD: rysunekNo to skoro mam taki graf to gdzie tu jest rozłączna suma cykli?
29 sie 00:34
29 sie 09:25
Krzysiek58: Ale wlasnie CI pomagam . Podalem literature gdzie mozesz o tym przeczytac Mozesz sobie przeciez wypozycz ksiazke
29 sie 10:33
xDDD: W takim razie po co dodajesz własne zadania? Skoro możesz wypożyczyć sobie książke i o tym przeczytać.
29 sie 10:54
Krzysiek58: xDDD jesli zauwazyles to tez pytam o literature Poza tym jest duza roznica miedzy nami . Ja juz nie musze bo dawno juz sie nie ucze(ale chce . natomiast Ty musisz bo jestes studentememotka Ja naprawde nie chce Ci dokuczyc bo po co . Wpisalem na allegro teoria grafow i wyskoczylo miedzy innymi to
29 sie 11:07
xDDD: Jest ktoś chętny do pomocy?
30 sie 21:49
xDDD: emotka
1 wrz 13:31
jc: Ten trójkąt jest to też suma, ale składająca się z jednego cyklu emotka Gdyby nie było żadnego składnika, też moglibyśmy powiedzieć, że mamy sumę (to sprawa umowna).
1 wrz 15:15