Nierówności wymierne.
Yobo:

x
4−16=(x
2−4)(x
2+4)
x
4−16=(x−2)(x+2)(x
2+4)
x
3−8=(x−2)(x
2+2x+4)
| (x−2)(x+2)(x2+4) | |
| |
| (x−2)(x2+2x+4) | |
Z tego zostaje (x+2).
xe(−
∞,−2)
I czy poprawnie wykonany rysunek?
24 sie 10:53
Jerzy:
Wg Ciebie: x2 + 4 = x2 + 2x + 4 , a to nie jest prawdą.
24 sie 10:59
Yobo: Chodzi ci o
Tam jest x3−8
24 sie 11:01
Jerzy:
Nie ... jakim sposobem skróciłeś: x2 + 4 z x2 + 2x + 4 ?
24 sie 11:03
Yobo: Nie mają miejsc zerowych to je odrzuciłem
x2=−4 a przecież podniesione do kwadratu musi równać się liczbie dodatniej.
a x2+2x+4
Δ=4−16
Δ=−12
24 sie 11:07
Jerzy:
Zastanów się co ty wypisujesz, jeśli skracasz licznik z mianownikiem, to musiszmieć ten sam
| | a*b | |
czynnik: |
| = a , a u ciebie skracasz: x2 + 4 z x2 + 2x + 4 , a to nie jest ten sam |
| | b | |
czynnik.
24 sie 11:09
Yobo: 
Nie skróciłem tylko zostawiłem jedyny pierwiastek który ma miejsca zerowe.
Czyli (x+2)
A tak to
24 sie 11:18
Jerzy:
...... ⇔ (x+2)(x2+4)(x2+2x+4) < 0
i wcześniej zrób założenia.
24 sie 11:21
Yobo: x3−8≠0
x3≠8
x≠2
24 sie 11:23
Jerzy:
OK ... i dalej ... ⇔ x + 2 < 0 ⇔ x < − 2 , czyli: x ∊ (−∞,−2)
24 sie 11:24
6latek : Nierownosci wymierne postaci
| P(x) | |
| <lub > lub ≤ lub ≥0 gdzie W(x)≠0 rowiazujesz w ten sposob ze postac ilorazowa |
| W(x) | |
zamieniasz na postac iloczynowa
dlatego ze znak iloczynu jest taki sam jak ilorazu .
24 sie 13:43