Równanie- help
Jakub: Witam! Pomoże ktoś rozwiązać to równanie: x3−0,55x2+0,106x−0,100 ?
24 sie 08:49
Mariusz:
106x3−550*103x2+106*103x−105=0
100x=t
t3−55t2+1060t−1000=0
Sprawdzamy dzielniki tysiąca czy korzystamy z metody
działającej dla każdego równania trzeciego stopnia ?
24 sie 10:07
Mariusz:
Nasze równanie to
t3−55t2+1060t−100000=0
czyli musielibyśmy sprawdzać dzielniki stu tysięcy
zarówno te dodatnie jak i ujemne
24 sie 10:11
Mariusz:
Nie wydaje mi się żeby sprawdzanie dzielników miało sens
Jeden pierwiastek jest w przedziale (0.63,0.64)
24 sie 10:22
Mariusz:
f'(t)=3t
2−110t+1060
110
2−4*3*1060<0
f'(t)>0 funkcja rosnąca na całej dziedzinie
lim
t→−∞t
3−55t
2+1060t−100000=−
∞
lim
t→−∞t
3−55t
2+1060t−100000=
∞
Funkcja ma jedno rzeczywiste miejsce zerowe
t
3−55t
2+1060t−100000=0
y
3+py+q=0
y=u+v
(u+v)
3+p(u+v)+q=0
u
3+3u
2v+3uv
2+v
3+p(u+v)+q=0
| | p | |
u3+v3+q+3(u+v)(uv+ |
| )=0 |
| | 3 | |
u
3+v
3+q=0
u
3+v
3=−q
u
3+v
3=−q
Układ równań który otrzymaliśmy to wzory Vieta równania kwadratowego o
pierwiastkach u
3 oraz v
3
Pierwiastki z u
3 oraz v
3 dobierasz tak aby spełniony był układ równań
u
3+v
3=−q
Gdy już znajdziesz jedną parę (u,v)
spełniającą powyższy układ równań to pozostałe znajdziesz korzystając
z pierwiastków trzeciego stopnia z jedynki e
2kπ/3 i
Sposób po drobnych modyfikacjach można uogólnić na równania czwartego stopnia
24 sie 11:19