Granica z całką oznaczoną
Damian1996: | | ∫0arctgx t3*tgt dt | |
lim x−>∞ |
| |
| | x | |
Mógłbym prosić o pomoc z takim zadaniem?
23 sie 23:07
g: Można to trochę inaczej zapisać używając podstawienia y = arctgx.
| | ∫0y t3*tgt dt | |
= lim y→(π/2)− |
| |
| | tgy | |
| | tgt | |
= lim y→(π/2)− ∫0y t3* |
| dt |
| | tgy | |
| | tgt | |
Widać przynajmniej, że ta granica nie jest rozbieżna do ∞, bo |
| ≤ 1. |
| | tgy | |
Ta granica to chyba zero.
23 sie 23:52
jc: Proponuję Hospitala:
| | (atan x)3 * x | |
granica = limx →∞ |
| = 0 |
| | 1+x2 | |
Ciekawiej by było, gdybyśmy mieli (tg t)
2 pod całką.
24 sie 00:03
Benny: @jc wypadało by napisać, dlaczego możemy użyć de l'Hospitala. Można skorzystać także z
pierwszego twierdzenia o wartości średniej dla całek.
24 sie 10:14
jc: Mamy iloraz z mianownikiem dążącym do nieskończoności: limx →∞ x = ∞
24 sie 10:38
Benny: Chodzi mi o to, aby pokazać, że licznik dąży do ∞
24 sie 10:49
jc: Benny, licznik nie musi dążyć do ∞. Spójrz na sformułowanie twierdzenia!
24 sie 11:11
Benny: granica z f(x)=0 oraz g(x)=0, jeśli istnieje granica ilorazu pochodnych to istnieje też zwykła
lub
granica f(x)=∞ oraz g(x)=∞
24 sie 11:18
jc: Benny, licznik nie musi dążyć do ∞. Spójrz do jakiegokolwiek podręcznika
(ja spojrzałem do Rudina i do Mikusińskiego).
24 sie 11:31
Benny: | | ∞ | | 0 | |
Tylko do wyrażeń [ |
| ] lub [ |
| ] możemy stosować owe twierdzenie. Tak przynajmniej mówi |
| | ∞ | | 0 | |
Fichtenholz.
24 sie 11:50
jc: Bardzo nie podobał mi się Fichtenholtz (z radością szybko się pozbyłem).
Z ciekawości spojrzałem do Wikipedii (założenia jak u Ciebie).
Jednak na prawdę nie trzeba zakładać, że licznik dąży do ∞.
Mikusiński przypadek f/g, g→∞, nazywa trudnym twierdzeniem de l'Hopitala.
24 sie 12:03
Benny: Mógłbym zobaczyć dowód?
24 sie 12:27
24 sie 12:39
Benny: Polskiej wersji książki nie ma?
24 sie 13:21
jc: Bardzo trudno znaleźć polskie wydania w internecie.
Ja mam książkę papierową. Na marginesie, nie lubię twierdzenia Hospitala.
24 sie 13:26
Damian1996: Dziękuję wam za pomoc
24 sie 14:21