Wartosc bezwgledna problem ;/
Macko z Bogdanca:

|x+2|+|x
2−4|+|x
2+2x|=0
|x+2|+|(x−2)(x+2)|+|x(x+2)|=0
x∊R⇔x∊(−
∞,−2)u<−2,0)u<0,2)u<2,
∞)
To moze byc tak? Czy wszystko jest kompletnie zle?
23 sie 20:32
Saizou :
|x+2|+|(x−2)(x+2)|+|x(x+2)|=0
|x+2|(1+|x−2|+|x|)=0
|x+2|=0 lub 1+|x−2|+|x|=0
x=−2 lub |x−2|+|x|=−1 (sprzeczność)
23 sie 20:36
Omikron: Początek dobrze, ale skąd wyszło Ci wyszło to rozwiązanie nie wiem...
|x+2|(1+|x−2|+|x|)=0
|x+2|=0 ⋁ 1+|x−2|+|x|=0
x=−2 ⋁ 1+|x−2|+|x|=0
W drugim równaniu rozpatrz przypadki x<0; x∊<0,2); x≥2
23 sie 20:36
Omikron: Albo zauważ sprzeczność od razu, tak jak Saizou
23 sie 20:37
ICSP: Każdy z trzech składników sumy musi być równy 0.
23 sie 20:39
Macko z Bogdanca: Moglbys opisac jak zwinales to dodwawanie tych 2 czynnikow? Nie wiem czemu, ale jakos ,,boje''
sie wykonywac rozne dzialania na wartosciach bezwglednych bo zawsze czegos zapomne albo cos
pomine...
A i moglbys mi powiedziec czy to co zrobilem wczesniej jest totalnie zle czy tez mozna liczyc w
ten sposob?
23 sie 20:39
Macko z Bogdanca: A jak doszyliscie do tego (1+|x−2|+|x|)? Moblisbyscie opisac bo nie widze tego
23 sie 20:40
Saizou :
albo tak jak sugeruje ICSP, że każdy ze składników musi być =0, bo
|x|≥0, czyli 0 uzyskamy kiedy będziemy sumować same zera
23 sie 20:40
Omikron: Wyciągnij |x+2| przed nawias.
23 sie 20:40
jc: Składniki są nieujemne. Zatem każdy musi być równy zero.
Pierwszy składnik znika dla x = −2. Wtedy znikają też dwa pozostałe składniki.
Rozwiązaniem (jedynym) jest więc x = −2.
23 sie 20:42
Macko z Bogdanca: Dobra jzu rozumiem

a z tym wycaiganiem przed nawias z wartosci bezwglednej to mozna wyciagac
tylko elementy
w obszarze wartosci bezwzglednej tak?
23 sie 20:47
Macko z Bogdanca: Dobra juz chyba wszystko rozumiem, Dzieki za pomoc!
23 sie 20:52