wielokrotnosc liczby 10
6latek : zadanie . dla jakich wartosci natiuralnycn n wyrazenie
N=n2+(n+1)2+(n+2)2+n+3)2 jest calkowita wielokrotnoscia liczby 10 .
totak
n2+(n+1)2+(n+2)2+(n+3)2= n2+n2+2n+1+n2+4n+4+n2+6n+9 = 4n2+12n+14
czyli to
4n2+12n+14=10k to ma byc calkowita ielokrotnoscia liczby 10
A jakby to zapisac tak
2*(2n2+6n+7)= 2*5k
czyli 2n2+6n+7= 5k czyli musi by c wielokrotnoscia liczby 5
ale nie bardzo wiem jak dalej
23 sie 20:19
jc: N jest liczbą parzystą.
12+22+32+42 = 30
5 dzieli 30, ale 5 nie dzieli żadnego z kwadratów.
Dlatego tylko dla n = 5k+1, 10 dzieli N.
23 sie 20:38
6latek : czesc jc
mam jakies tam rozwiazanie do tegozadania ale chcialem to zrobic inaczej nie korzystajac z
odpoweidzi
Ja to co napisales rozumiem
W odpowiedzi mam tak
4n2+12+14= (2n+3)2+5=10k (to rozumiem
Tego nie bardzo ⇔(2n+3)2=10s+5 ⇔2n+3=10p+5 ⇔n=5p+1 (czego autor tak sobie skacze po
oznaczeniach ?
Potrafisz to wyjasnic ?
23 sie 20:59
6latek :
23 sie 21:11
jc: To, co pisze autor, jest poprawne, ale tak okropne, ze nawet nie czytaj.
Chodzi po prostu o to, że jeśli 5 | m2, to 5 | m.
23 sie 21:15
6latek : Rozumiem .
23 sie 21:17