reszta dzielenia
6latek : Wyznaczyc reszte z dzielenia 573834 przez 19
moge zapisac ze
57383= x*19+r
wyliczylem na kalkulatorze ze x=3020 to wobec tego r=3
i tak 57383= 3020*19+3
Tutaj bez tej czwartej potegi r=3
natomiast jak bedzie z podzielenia (3020*19+3)4 przez 19 ?
23 sie 19:40
Adam: 3 oczywiście
23 sie 19:42
Adam: nie 3, reszta z 34 więc 5
23 sie 19:44
Adam: jak rozłożysz to wzorem newtona to wszystkie są podzielne na 19 oprócz 34
23 sie 19:45
6latek : Jak doszsedles do tego ?
23 sie 19:46
Adam: masz (3020*19+3)4=(3020*19)4+a*(03020*19)3*3+...+34
jedyny składnik niepodzielny przez 19 to 34 więc reszta z 34 jest szukaną resztą
23 sie 19:50
Adam: a jest dwumianem newtona
23 sie 19:50
Eta:
Reszta z dzielenia przez 19 jest równa reszcie z dzielenia wyrazu ( ostatniego)4 przez 19
czyli w tym przykładzie reszta z dzielenia 34 przez 19
23 sie 19:51
6latek : czyli 34=81:19= 4*19+5 czyli reszta to 5
23 sie 19:54
Eta: Dokładnie tak
23 sie 19:56
6latek : dziekuje Wam za pomoc
23 sie 19:57