Udowodnij - dzielnik
Mitse: Witam!
Uzasadnić, że jeżeli a|b oraz a|c, to a|(b2+3c+2bc).
Moje rozwiązanie:
Korzystam z własności : Jeżeli a|b i a|c, to a|(b+c).
b2+3c+2bc = b2+2bc+3c = (b+c)2 * 3c = (b+c) (b+c) * 3c = (b+c) * (3b+3) CKD
Czy mój dowód jest poprawny?
23 sie 19:31
Adam: | | 3 | |
b2+2bc+3c = (b+c)2 * |
| skąd się to wzieło? |
| | c | |
23 sie 19:35
Saizou :
| | 3 | | 3 | | 3b2 | |
(b+c)2• |
| =(b2+2bc+c2)• |
| = |
| +6b+3c ≠ b2+3c+bc |
| | c | | c | | c | |
23 sie 19:35
Adam: skoro możesz skorzystać z tego że a|(b+c)
to zauważ że a|b2 oraz a|3c oraz a|2bc
23 sie 19:37
Adam: możesz po prostu napisać że b jest pewną wielokrotnością a, to samo z c,
i na tej podstawie pokazać że b2+3c+2bc jest wielokrotnością a
23 sie 19:41
Mitse:
korzystając z własności: Jeżeli a|b i a|c, to a|(b+c) wynika, że;
a dzieli b2, oraz 2bc, a także 3c więc;
a jest wielokrotnością b oraz c;
z tego wynika że a jest wielokrotnością b2+2bc+3c więc;
a|(b2+3c+2bc) CKD.
Czy dobrze to napisałem?
23 sie 20:44
Adam: b=a*k1 c=a*k2, k1,k2∊C
b2+2bc+3c=a2k12+2a2k1*k2+3ak2=
=a*(a*k12+2a*k1*k2+3k2), ponieważ
(a*k12+2a*k1*k2+3k2)∊C
to a|(b2+2bc+3c)
23 sie 20:50
Mitse: " a*(a*k12+2a*k1*k2+3k2)". Dlaczego wyłączyłeś a przed nawias?
23 sie 21:08
Adam: by pokazać że liczba jest krotnością a
23 sie 21:15
Adam: a*(a*k12+2a*k1*k2+3k2)=ak0 , k0∊C
23 sie 21:18
Mitse: Niezbyt także rozumiem dlaczego stwierdziłeś to:
" ponieważ (a*k12+2a*k1*k2+3k2)∊C to a|(b2+2bc+3c)"
23 sie 21:24
Adam: jeśli k0 nie byłoby całkowite to a nie byłoby krotnością b2+2bc+3c
ale skoro k0 jest całkowite to a jest krotnością b2+2bc+3c więc
a dzieli b2+2bc+3c bez reszty, a|(b2+2bc+3c)
23 sie 21:28
Mitse: Dziękuję bardzo za poświęcony czas

mam jeszcze tylko pytanie. Czy moim sposobem dało by się
jakoś to udowodnić?
23 sie 21:36
Adam: masz a|b oraz a|c
a|b ⇒ a|b2
a|c ⇒ a|3c
a|b ∨ a|c ⇒ a|2bc
a|b2 ∧ a|3c ∧ a|2bc ⇒ a|(b2+2bc+3c)
coś takiego?
23 sie 21:42
Adam: więc
a|b ∧ a|c ⇒ a|(b2+2bc+3c)
23 sie 21:43
Mitse: miałem raczej na myśli to co napisałem na samym początku. Pan się chyba odwołał to tego co
później napisałem (to znaczy że to jest poprawne co pan teraz napisał?)
23 sie 21:48
Adam: w twoim sposobie zrobiłeś poważny błąd
więc nie
to co ja napisałem jest jak najbardziej ok, tu masz skrócone
a|b ∧ a|c ⇒ a|b
2 ∧ a|3c ∧ a|2bc
a|b
2 ∧ a|3c ∧ a|2bc ⇒ a|(b
2+2bc+3c)
i proszę, nie mów mi per pan, bo ja taki stary nie jestem
23 sie 21:53
Mitse: Dobrze

dziekuję!
23 sie 21:56