całka nieoznaczona
Poprawkowicz: Mam policzyć całkę z funkcji:
Czy można tę całkę obliczyć korzystając z ||| podstawienia Eulera? Proszę powiedzieć jeżeli tak
to przedstawię moje rozwiązanie, które daje błędny wynik, ale pewnie ktoś będzie mógł wskazać
mój błąd.
23 sie 19:11
Adam: można
23 sie 19:17
Poprawkowicz: 4x − x
2 = x(4−x), więc x
1 = 0 i x
2 = 4 .
podstawienie Eulera:
√4x − x2 = tx /
2 /:x
4 − x = t
2x
Nie mam pojęcia jak napisać znak całki, więc we wszystkich kolejnych równościach proszę sobie
wyobrazić znak całki
| dx | | −8t | | t2+1 | | t2+1 | |
| = |
| |
| |
| dt = U{2}{3t2 − |
| (2x−3)√4x − x2 | | (t2+1)2 | | 5−3t2 | | 4t | |
5}dt=
| | −2 | | 1 | | −1 | | t−√53 | | 1 | |
= |
| |
| dt= |
| ln |
| = |
| ln |
| | 3 | | t2−53 | | √15 | | t+√53 | | √15 | |
| | √4x−x2x−√53 | |
|
| = |
| | √4x−x2x+√53 | |
| | −1 | | x+6 + √60x − 15x2 | |
= |
| ln | |
| | +C |
| | √15 | | 2x−3 | |
Taka też jest odpowiedź w podręczniku. Udało mi się znaleźć błąd podczas przepisywania, ale
skoro już się tyle napisałam to stwierdziłam, że już opublikuję moje rozwiązanie. Może pomoże
komuś innemu. Dziękuję.
23 sie 20:23
Mariusz:
Tutaj nie ma texa więc zapis może się rozjeżdzać (przykładowo linijka z tym U)
Znak całki jest ale z tego że nie ma texa wynika że nie będzie się skalował
Podoba mi się twoja postawa tzn nie zachowałaś rozwiązania tylko dla siebie
ale wysłałaś je tutaj
23 sie 21:23