stosunek
kofing: Wyznacz miary katow trojkata wiedzac ze ich stosunek jest rowny
a) 1:2:3
Chodzi mi o zapis tego przykladu
Moge tak?:
1+2+3=180stopni
6=180stopni/;6
x=30 stopni
Pierwszy kat: 1*30stopni=30stopni
Drugi kat: 2*30stopni = 60stopni
Trzeci kat: 3*30stopni = 90 stopni
Czy istnieje jakis inny zapis?
23 sie 18:19
Janek191:
x + 2 x + 3 x = 180o
6 x = 180o
x = 30o
itd.
23 sie 18:21
Adam: x+2x+3x=180
nie wiem czy zrobiłeś to specjalnie ale nie gub więcej tak iksów
i nie rozumiem pytania
23 sie 18:23
6latek : mozesz ale tak x+2x+3x=180o
6x=180o
x=30o
2*x=2*30=
33x=3*30o=3*30=
napisz jaki to jest trojkat
23 sie 18:23