Układ kongruencji
nierozumiemamatematyki:
x=1(mod 15)
x=22(mod 36)
NWD(15,22)=3 czyli muszę rozbić je na kilka kongruencji
x=1(mod 15) to x=1(mod 3) oraz x=1(mod 5)
x=22(mod 36) to x=22(mod 9) oraz x=22(mod 4)
Czy jest możliwość rozłożenia kongruencji x=22(mod 36) jako x=22(mod 6)?Co robię dalej?
23 sie 18:13
Saizou :
x≡1 mod15→x=1+15k
1+15k≡22 mod 36
15k≡21 mod 36 /:3 NWD(36,3)=3 zatem dzielimy moduł przez 3
5k≡7 mod 12
5k≡−5 mod 12 /:5 NWD(12,5)=1
k≡−1≡11 mod 12 →k=11+12p
x=1+15(11+12p)=166+180p dla p € ℤ
23 sie 19:26
Mila:
x=15k+1
sprawdzam dla jakiego najmniejszego k, liczba 15k+1 spełnia drugie równanie
k=0,1 nie
k=2
x=31≡−5(mod36) , nie
k=3
x=46≡10(mod36), nie
itd (sprawdzasz tylko nieparzyste k)
k=11
x=166≡22(mod36) spełnione równanie dla k=11
x=166 + 15*36*m
Ponieważ 15 i 36 nie są względnie pierwsze, to może
sprawdź, czy pasuje
x=166+NWW(15,36)*m⇔
x=166+180m
23 sie 21:23
Mariusz:
x=1 mod 15
x=22 mod 36
Pierwsze równanie możemy rozpisać jako
x=1 mod 3
x=1 mod 5
Drugie równanie możemy zapisać jako
x=2 mod 4
x=4 mod 9
Zatem cały układ możemy zapisać jako
x=2 mod 4
x=1 mod 5
x=4 mod 9
Teraz możesz skorzystać z chińskiego twierdzenia o resztach
23 sie 21:29
nierozumiemmatematyki: Czemu w układzie pominąłeś x=1 mod 3?
23 sie 21:44
nierozumiemmatematyki: Wszystko rozumiem tylko czemu pominąłeś tam tą kongruencję i zapisałeś układ jako 3
kongruencje.
23 sie 22:00
jc: Jeśli x ≡ 4 (mod 9), to x ≡ 1 (mod 3)
i dlatego to drugie równanie można pominąć.
23 sie 22:08
nierozumiemmatematyki: Możesz wyjaśnić dlaczego? Przecież rozwiązaniami x=4(mod 9) są liczby: 4,11,20,29,
a x=1(mod 3) liczby:4,7,11,14,17,20,23,26,29. Jeśli pominę kongruencję x=1(mod 3) to pomijam
liczby 7,14,17 itd.
23 sie 22:38
Adam: oba muszą być spełnione więc pomijasz jedynie błędne odpowiedzi
23 sie 22:40
Adam: wszystkie liczby spełniające x≡4 (mod 9) spełniają x≡1 (mod 3)
23 sie 22:43
nierozumiemmatematyki: Czyli na odwrót nie musi spełniać?
23 sie 22:44
Adam: to że x≡1 (mod 3) to nie znaczy że x≡4 (mod 9),
ale jeśli x≡4 (mod 9) to musi być x≡1 (mod 3)
23 sie 22:55
nierozumiemmatematyki: Czyli przykładowo jakbym miał kongruencję x=2(mod 3) oraz x=2(mod 6)
to tak naprawdę mogę napisać jedną kongruencję x=2(mod 6), ponieważ
liczby spełniające x=2(mod 6) spełniają x=2(mod 3). Mam rację?
23 sie 23:00
Adam: tak
23 sie 23:03