układy równań
Łoś: Zadanie jest na poziomie studiów

Dany jest układ równań
{αx+y=1
{−y + αz=1
{x+z=2
α− parametr
a)rozwiąż ten układ dla α=1
b) wyznacz jeśli istnieje taki paramwtr α dla którego układ ma dokładnie jedno rozwiązanie.
23 sie 17:55
jc:
Dodając do siebie dwa pierwsze równania otrzymujemy a(x+z)=2, ale x+z = 2
i dlatego dla a≠1 układ równań nie ma rozwiązania.
Dla a = 1 możemy x potraktować jako parametr: y=1−x, z=2−x.
23 sie 18:09
andy: x=0
24 sie 11:59
jc: andy, co ma oznaczać x=0 ?
24 sie 12:04