rozloz wielomian w na czynniki i podaj jego pierwiastki
kofing: rozloz wielomian w na czynniki i podaj jego pierwiastki
b) w(x)=x4+x3−4x2−4x
w(x)=x3(x+1)−4x(x+1)
w(x)=(x+1)(x3−4x)
Co dalej?
myslalem zeby zrobic tak:
x+1≠0
x≠−1
tylko co z nawiasem x3−4x?
23 sie 16:42
Matematyk: x(x2−4) i porównujesz do 0
23 sie 16:44
Matematyk: x=0 x=2 x=−2
23 sie 16:44
kofing: aaa no wlasnie
czyli
x(x2−4)
x2−4 ≠ 0
x2≠4
x= 2 lub −2
Czyli powychodziło mi:
x≠−1 x≠0 x≠2 x≠−2
zostawia mto tak czy musze to jakoś jeszcze zapisac?
23 sie 16:49
Adam: zamiast ≠ tam powinno być =
23 sie 16:56
Adam: i oddzielone v (lub)(alternatywa)
23 sie 16:56
kofing: wlasnie tutaj jest problem bo nie wiem kidy dac ≠ a kiedy =
23 sie 17:17
Adam: ≠ kiedy się nie równa a = kiedy się równa
23 sie 17:19
Adam: w(x)=(x+1)(x3−4x)
w(x)=(x+1)x(x2−4)
w(x)=(x+1)x(x−2)(x+2)
takie x że w(x)=0 nazywamy pierwiastkami w(x)
stąd (x+1)x(x−2)(x+2)=0
x+1=0 v x=0 v x−2=0 v x+2=0
ponieważ jeśli (x+1)x(x−2)(x+2)=0 to co najmniej jeden człon iloczynu musi rownać się 0
23 sie 17:32
Adam: żadna filozofia
23 sie 17:32
kofing: w dziedzinach sie pisze ≠ czy =?
a jak na sprawdzianie napisze powiedzmy ze przez przypadek zamiast = ≠ to poleca mi punkty? jak
wszystko dalej bedzie poprawne?
23 sie 17:33
Adam: mogą ci odjąć, poza tym odróżniaj dziedzinę od założeń,
przy założeniach masz ≠
23 sie 17:34
Adam: zazwyczaj, może być inaczej np |x|<1
23 sie 17:35
kofing: czyli jezeli zakladamy np. w rownaniach ze mianownik ma byc rozny od zera(tak sie to chyba
nazywalo)
to pisze cos takiego
a) x2−1/x4−x3
x4−x3≠0
x3(x−1)≠ czy = dalej pisac?
23 sie 17:40
kofing: np zadanie:
rozwiaz rownanie
xx−1 = 2
i x−1≠0
x≠1
czy tak:
x−1≠0
x=1
?
23 sie 17:43
Adam: x4−x3≠0
x3(x−1)≠0
x3≠0 ⋀ x−1≠0
x≠0 ⋀ x≠1
zauważ że zastosowałem koniunkcję zamiast alternatywy
23 sie 17:43
Adam: x≠1 oczywiście
23 sie 17:43
Adam: potem masz x∊R/{1}
23 sie 17:43
kofing: x∊R/{1} moge zapisac rowniez: D=R\{1} prawda?
23 sie 17:46
kofing: jezeli chodzi o dziedzine ofc.
23 sie 17:47
Adam: albo piszesz D: x∊R/{1} albo Df=R/{1}
23 sie 17:55
Adam: w drugim przypadku − dzidzina funkcji f
23 sie 17:56