trygonometria, rownania
kofing: Rozwiaz rownanie;
a) sin2x=sinx
b)sinxsin2x=cosx
c)1−cos2x=2sinx
d)5xos
2x+7sin
2x=6
d) cos
2x+5sinx=5
prosze tez o dokladne wytlumaczenie

Dziekuej z gory za odpowiedzi
23 sie 16:25
Adam: a)
sin2x=sinx
2sinxcosx=sinx (ze wzoru sin2x=2sinxcosx)
sinx(2cosx−1)=0
x=πk v x=π/3+2πk v x=−π/3+2πk k∊C
b) sinxsin2x=cosx
2sin
2xcosx=cosx
cosx(2sin
2x−1)=0
cosx=0 v sin
2x=1/2
x=π/2+2πk v sinx=
√2/2 v sinx=−
√2/2
x=π/2+2πk v x=π/4+2πk v x=π−π/4+2kπ v x=π/4+π+2kπ v x=π−π/4+π+2kπ
x=π/2+2kπ v x=π/4+kπ/2
c)1−cos2x=2sinx
1−(1−2sin
2x)=2sinx
2sin
2x−2sinx=0
sinx(sinx−1)=0
sinx=0 v sinx=1
x=πk v x=π/2+2kπ
d) 5cos
2x+7sin
2x=6
5(1−sin
2x)+7sin
2x=6
5+2sin
2x=6
sin
2x=1/2
sinx=
√2/2 v sinx=−
√2/2
tak jak wcześniej: x=π/4+kπ/2
e)cos
2x+5sinx=5
1−sin
2x+5sinx=5 t=sinx , t∊<−1;1>
−4−t
2+5t=0
t
2−5t+4=0
Δ=25−16=9
t
1=(5+3)/2 t
2=(5−3)/2
t=4 v t=1
sinx=1
x=π/2+2πk
po sprowadzeniu funkcji do postaci sinx=coś lub cosx=coś rozwiązujesz graficznie pamiętając
o tym że funkcje są okresowe
23 sie 16:53
Adam: te takie typowe wartości typu 1, 0, −1 są dosyć oczywiste, ale
jeśli są inne to z sinx=a wynika również że sin(π−x)=a
a dla cosx=a mamy cos(−x)=a, tego użyłem by rozwiązać te równania
23 sie 17:15