matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ada:
Pomóżcie x
2
-2[x]-3=0
4 lis 15:43
marysia:
miejsce zerowe pod modułem x=0 więc dla x∈(-∞,0) x∈<0 ,∞) xkw. -2(-x) -3=0 xkw.-2x -3=0 xkw +2x -3=0 Δ= 16 Δ=16 x1 = -3 x2= 1 x1=3 x2= -1
wybieramy tylko te x które należą do rozpatrywanych przedziałów więc tu x= -3 a tu x= 3 odp x=3 x= - 3
4 lis 23:09
ada:
Dzięki Marysiu
5 lis 10:46