sporzadz wykres
kofing: Sporządź wykres funkcji y=−
3x
Odczytaj z wykresu, dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości większe od 1
Ktos mi powie jak narysowac taki wykres?
Z gory dziekuje
23 sie 14:31
Adam:

wybierz parę punktów, i podstawiaj pod funkcję np.
f(1/3)=−9, f(1)=−3, f(2)=−3/2, f(3)=−1, potem zaznacz na osi, połącz je linią
to samo dla lewej strony
23 sie 14:51
kofing: moge sobie zmieniac liczby?
np. mam zadanie:
podaj wzor funkcji ktorej wykres otrzymamy przez przesuniecie wykresu funkcji f o wektor u.
Naszkicuj wykres tej funkcji
a) f(x)= 2/x u=[−1,3]
Czyli pod x moge sobie np podstawic −4,−3,−2,−1,0,1,2,3,4?
23 sie 15:27
Adam: | | 2 | |
g(x)= |
| +3 dziedzina jest x∊R/{−1} |
| | x+1 | |
−1 nie, resztę tak
23 sie 15:31
Adam: i jak masz funkcję homograficzną to mianownik mówi ci również o twoich asymptotach,
dlatego x=−1 jest twoją asymptotą pionową
23 sie 15:33